DRET A DECIDIR
Política 16/04/2013

Junqueras aposta per convocar la consulta en cas que no es puguin aprovar els pressupostos del 2013

El president d'ERC replica al conseller Germà Gordó que la "legitimitat democràtica" passa per convocar la consulta encara que no hi hagi "permís" de l'Estat

Acn
3 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dimarts per convocar la consulta en cas que no sigui possible aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2013. En una entrevista a 'Els matins' de TV3, Junqueras ha assegurat que "la consulta és el millor instrument que tenim per acabar amb aquesta situació tràgica", i ha afegit que, davant l'"asfíxia" del govern espanyol, una de les possibilitats que té Catalunya és "accelerar el procés". El líder d'Esquerra també ha respost al conseller de Justícia, Germà Gordó, i ha afirmat que ell també és partidari d'arribar a la consulta mitjançant un "acord" amb l'Estat, però ha afegit que "la legitimitat democràtica no passa perquè l'estat espanyol ens doni permís".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acceleració del procés de sobirania és la millor resposta que es pot donar a la ciutadania de Catalunya en cas que no sigui possible aprovar els pressupostos de la Generalitat per a aquest any. Així ho ha assegurat el president d'ERC, Oriol Junqueras, i ha subratllat que un dels objectius de la consulta és que "no ens puguin privar dels nostres recursos".

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya ha sentenciat que acceptar uns pressupostos fets amb el topall del 0,7% del PIB de dèficit suposa retallar 4.800 milions d'euros. I això suposaria, segons ha afegit, tancar els sis principals hospitals catalans, les universitats i també el cos de Mossos d'Esquadra i de Bombers de la Generalitat.

Davant aquesta "asfíxia" a què, segons ha afirmat, Catalunya està sotmesa per part de l'estat espanyol, una de les "possibilitats" és "accelerar el procés". No obstant això, Junqueras ha advertit que, dins la societat catalana hi ha "partits als quals ja els va bé" aquesta situació. Es tracta de formacions que, des del seu punt de vista, "no tenen cap escrúpol a aplaudir que el govern espanyol ens porti a la ruïna".

Consulta, amb acord o sense

D'altra banda, el líder d'ERC ha respost a les declaracions que va fer aquest dilluns el conseller de Justícia, Germà Gordó, en què afirmava que la consulta no és viable sense aconseguir un pacte amb l'estat espanyol. Junqueras ha assegurat que també és partidari d'arribar a un acord però ha advertit que la "legitimitat democràtica" no passa per demanar "permís" sinó per "exercir".

Junqueras s'ha mostrat irònic sobre la possibilitat d'arribar a una entesa amb el govern de Mariano Rajoy sobre la consulta i ha afirmat que és partidari de l'acord, "i si pogués ser, amb una festa en què tots ens abracéssim". Sigui com sigui, el líder d'Esquerra està "convençut" que els consellers són "lleials al president". En aquest punt, ha subratllat que Artur Mas té "firmat un compromís" que consisteix a possibilitar que els catalans puguin decidir el seu futur.

Alhora, Junqueras ha insistit a no descartar cap opció per tal d'exercir el dret a decidir. "No tanquem cap via democràtica que pugui portar el nostre país a la llibertat", ha sentenciat el president d'Esquerra en ser preguntat sobre la possibilitat de fer una declaració unilateral d'independència. En aquest sentit, ha destacat que "només una vintena" d'estats "han arribat a la independència a través d'un referèndum".

No a eleccions anticipades

El que sí que ha descartat Junqueras és la possibilitat de convocar eleccions en cas que no es puguin tirar endavant els pressupostos. "Fer unes eleccions autonòmiques més no ens treu de la misèria", ha assegurat, i ha afegit que "necessitem un estat" i no una comunitat autònoma. Seguint aquest fil, ha afirmat que "som davant una situació excepcional" i "no pot ser que davant aquesta amenaça terrible apliquem les respostes que aplicaríem en un context normal de fa quinze anys".

Crítica a Duran i Lleida

Junqueras també ha aprofitat l'entrevista per respondre al secretari general de CiU. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Josep Antoni Duran i Lleida va descartar ahir la declaració unilateral seguint la línia de Kosovo, i va afirmar que Catalunya no té padrins, com va ser el cas dels kosovars amb els Estats Units. El president d'ERC ha sentenciat que "a vegades hi ha polítics que s'obliden del poble", després d'afirmar que "el millor dels padrins que té [Catalunya] és el seu poble".

stats