DRET A DECIDIR
Política 23/06/2014

Junqueras no entendria que el 'sí-sí' necessités més del 50%+1 dels vots perquè la independència fos reconeguda

El president d'ERC no veu motius per "establir unes regles especials que ningú s'ha exigit a sí mateix". Tanmateix, es mostra convençut que el 'sí-sí' serà molt majoritari

Acn
2 min
Junqueras ha estat entrevistat per l'ACN / ACN

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, no creu que hi hagi raons que justifiquin que el 'sí-sí' necessiti més del 50%+1 dels vots perquè la independència de Catalunya sigui aprovada i reconeguda. "Per què ho hauríem de fer diferent de com ho fa tothom?", es pregunta en una entrevista a l'ACN. Junqueras destaca que arreu del món els referèndums es guanyen si s'aconsegueix la majoria dels vots, sense establir percentatges superiors, com el 55% que apuntava recentment el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull. "Quan fan un referèndum a Austràlia, a Suïssa i al Quebec, quin és el percentatge? El 50%+1. Quina raó hi ha per establir unes regles especials que ningú s'ha exigit a sí mateix?", apunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Turull va parlar d'un percentatge mínim de participació del 50% i d'un volum de 'sí-sí' superior al 55% com a condicions per assolir el reconeixement internacional. Són els requisits que la comunitat internacional va posar, per exemple, en el referèndum d'independència de Montenegro l'any 2006. Aleshores, amb un 55,4% favorable a la independència i un 86% de participació, Montenegro va iniciar el camí cap a la seva independència de Sèrbia.

"A Austràlia quan fan un referèndum quin és el percentatge? El 50% +1. I a Suïssa? 50%+1. I al Quebec? 50%+1. I a Irlanda quan va proclamar la independència? 50%+1. I a Noruega, quan va fer un referèndum per proclamar la independència de Suècia? 50%+1. I a Islàndia, quan van fer un referèndum per declarar-se independent respecte a Dinamarca? 50%+1", recorda Junqueras. El líder republicà creu que Catalunya ho hauria de fer com "tothom" i no exigir-se "regles especials".

La llei de consultes i el decret de convocatòria específic de la consulta sobiranista seran els que determinaran com s'hauran d'interpretar els resultats en cas que el 9-N els catalans decideixin si volen o no ser independents d'Espanya. En tot cas, Junqueras està convençut que els resultats no oferiran cap dubte, perquè el 'sí-sí' serà molt majoritari. "Estic convençut que la participació a Catalunya serà alta i que els vots afirmatius seran alts. Les enquestes ho diuen i en totes les eleccions els partidaris del 'sí-sí' guanyem per majoria absoluta", indica en referència a les eleccions europees del 2014 i a les autonòmiques del 2012.

Per garantir que el 9-N hi hagi consulta, ERC es planteja fer servir "totes les eines democràtiques que serveixin per defensar el dret de vot". Junqueras assegura que apel·laran sistemàticament als principis generals del dret per defensar-lo davant dels ciutadans, dels governs internacionals, de la premsa nacional i estrangera i també dels tribunals. "Si ens diuen que la democràcia i el vot és il·legal perquè incompleixen una llei, significa que aquella llei és antidemocràtica", sentencia.

"Els altres posaran diners, mitjans de comunicació, estructures d'estat, poder i contactes de tota la vida al plat de la balança. I nosaltres posarem la voluntat de la gent, tota la nostra bona fe i la mobilització dels ciutadans", descriu.

stats