CANVI DE CICLE
Política 12/11/2014

Junqueras creu que la possible querella "és una demostració que amb l'Estat no hi ha res a negociar"

El líder d'ERC defensa a RAC1 que primer cal pactar què s'entén per fer la independència, com i quan aplicar-la, i després ja es buscarà "la fórmula" per maximitzar els diputats en una llista

Ara
2 min
Oriol Junqueras, en l'entrevista a 'El món a RAC1' / RAC1

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimarts a 'El món a RAC1' que la possible querella contra Artur Mas i diversos consellers de la Generalitat "és una demostració que amb l'estat espanyol no hi ha res a negociar i, quan fa veure que negocia alguna cosa, és per incomplir-ho". "Esperar que el PP o el PSOE autoritzi un referèndum sobre la independència de Catalunya és una espera en va", ha insistit, en referència a la carta que va anunciar Artur Mas al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, per negociar una consulta pactada i altres reivindicacions. Així mateix, Junqueras ha explicat que dilluns va un missatge a Artur Mas, Joan Herrera i David Fernàndez per felicitar-se per l'èxit del 9-N i es van emplaçar a parlar aquest dimecres al Parlament per buscar un dia per reunir-se aviat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'ERC, de fet, ha apuntat que cal celebrar eleccions constituents per intentar pactar primer "un Govern de la màxima majoria possible" per fer efectiva la independència. En aquest sentit, ha instat a posar-se d'acord en el programa, en els objectius i, posteriorment, ja arribarà "l'hora d'interpretar quines vies maximitzen el nombre de diputats". Així, Junqueras vol pactar primer què entén cadascú per fer la independència i en quin calendari i, després, ja trobaran "la fórmula" per fer-ho possible, atès que tem que alguns electors potser no acceptarien una llista que inclogués representants d'un o altre partit. "A les europees, ERC va posar al capdavant un independent i de número dos algú d'un altre partit, és molt generosa", ha recordat per subratllar que les reticències a abraçar de primeres una coalició no és per egoisme.

Per tant, Junqueras ha insistit que, si hi ha acord amb què cal fer, "segur" que es trobaran "les llistes per fer millor el que hem de fer". Així, ha apuntat que és "molt important que hi hagi compromisos explícits compartits i que tothom els tingui clars", atès que alguns membres del Govern actual no són independentistes.

Aprovar uns nous pressupostos seria "un greu error"

Pel que fa als pressupostos del 2015, el líder d'ERC ha defensat que "no té sentit aprovar una cosa que no es pot aplicar i que és inviable" i que es poden prorrogar els comptes del 2014 amb una modificació per poder pagar totes les pagues als empleats públics, malgrat que Mas va afirmar que, per fer-ho, calia aprovar uns pressupostos nou. "Si Mas va dir això, es va equivocar", ha asseverat, i ha insistit: "Seria un greu error que el Parlament es convertís en còmplice d'aprovar uns pressupostos que ens condemnen". En canvi, ha apostat per accions com una "crida a tots els ciutadans de Catalunya perquè aportin les seves dades fiscals a l'Agència Tributària de Catalunya", un pas que "no costaria res".

Finalment, Junqueras ha lamentat que "no s'ha treballat prou" en la construcció d'estructures d'estat i, per això, cal un "Govern el màxim d'ampli i transversal perquè caldrà fer estructures d'estat mentre es fa la independència".

stats