Política 23/11/2013

Junqueras considera "irrellevant" que ERC entri o no al Govern

El president dels republicans insisteix que cal una "pregunta clara" i que utilitzaran tots els "camins democràtics possibles" perquè els catalans puguin votar

Acn
3 min
Oriol Junqueras, en un acte a Banyoles / ACN

BanyolesEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha tret importància als resultats del CEO que apuntaven que la formació guanyaria les eleccions catalanes amb 37-39 diputats i ha subratllat que el principal objectiu del partit és aconseguir "millors condicions de vida" per als ciutadans catalans. "L'objectiu d'ERC no és ni governar ni no governar, és irrellevant, almenys irrellevant comparat amb l'objectiu clau que volem assolir", ha insistit. En aquest sentit, Junqueras ha assegurat que no es resignaran a aconseguir el referèndum, ha demanat l'esforç de tots els ciutadans per assolir-ho, i ha assegurat que és necessari que la pregunta de la consulta sigui clara i tingui una resposta concreta. Més de 500 persones s'han reunit aquest dissabte al migdia al pavelló de la Farga de Banyoles per poder escoltar les paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras. Des d'un principi, el líder republicà ha ressaltat que els resultats del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) són "irrellevants".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'últim baròmetre del CEO, publicat divendres, apunta que ERC aconseguiria guanyar les eleccions catalanes amb 37-39 diputats. En aquest sentit, Junqueras ha subratllat que "les enquestes són irellevants" perquè no milloren "en res" la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya. "Per tant són irrellevants, no ens interessen, no estem aquí perquè les enquestes ens diguin que guanyaríem les eleccions", ha subratllat.

En aquesta línia, Junqueras ha assegurat que l'Estat té "por" de la democràcia i per això no deixa votar els catalans sobre el seu futur. "L'estat espanyol converteix el debat entre demòcrates i antidemòcrates, és ell qui ha convertit la paraula 'independència' en un sinònim de 'democràcia'", ha afegit. Per això, Junqueras ha afirmat que el millor és reclamar "democràcia, consulta i votar". "Les nostres forces s'han de concentrar en fer un referèndum amb una pregunta clara i explícita", ha insistit.

Segons Junqueras, el procés sobiranista s'enfronta a diverses amenaces. "L'Estat és possible que vulgui imposar una pregunta que no sigui clara o intentaran que hi hagi moltes respostes", ha explicat. Per això, Junqueras ressalta que és "necessari" que el referèndum tingui una pregunta clara i concisa. "Com més vegades digui l'Estat que no es pot fer la consulta, més a prop de guanyar estarem perquè la comunitat internacional estarà al costat dels partits democràtics", ha reflexionat.

D'altra banda, el líder d'ERC també s'ha qüestionat el fet que hi hagi diverses formacions polítiques que encara no han especificat la seva pregunta. "Jo vaig pel territori i expliquem, des de fa temps, quina és la nostra proposta, però n'hi ha que no ho fan i potser és perquè la seva proposta no és gaire bona o que no estan d'acord del tot amb la nostra idea i, per tant, això caldrà cuidar-ho", ha puntualitzat. Des d'ERC, el seu líder ha demanat als simpatitzants, partidaris de la independència i de la consulta, que sumin esforços per aconseguir aquest objectiu. "Ajudem-nos-hi", ha reclamat literalment.

El president d'ERC ha realitzat un discurs irònic, ple de bromes, i ha explicat diversos cops que intentava no "utilitzar paraules molt clares o contundents" per no aixecar la veu i que fos "fàcil d'entendre". Finalment, Junqueras ha explicat que és necessari generar "incentius" perquè l'Estat permeti realitzar la consulta. "La independència ha de ser l'eina per aconseguir que els ciutadans visquin millor i que el govern espanyol no pugui escanyar cada dia més els ciutadans i tirar endavant lleis i reformes perjudicials per al país", ha detallat. Per això, Junqueras ha afirmat que utilitzaran "tots els camins democràtics possibles" i ha insistit que l'objectiu del partit no és "governar". "És irrellevant en comparació amb l'objectiu que volem assolir i és que els conciutadans tinguem les millors eines possibles", ha afirmat.

"No ens resignarem"

"O el país fa un pas endavant o no tindrem eines, no ens resignarem perquè resignar-se vol dir que el país no se'n surti", ha subratllat. "No ens conformarem amb res que no serveixi per al país i cal que estiguem preparats, però pot ser que la pregunta no es resolgui en un dia i que l'exercici de la consulta no es resolgui en un mes i tardem més", ha puntualitzat.

En els seus últims minuts, Junqueras ha assegurat que el procés sobiranista i la consulta sobre la independència compta amb el suport de diverses personalitats i forces internacionals. El discurs, ha arrencat els aplaudiments de tots els assistents que amb crits "d'independència" han posat el punt final a l'acte.

stats