DRET DE DECIDIR
Política 12/09/2012

ERC condiciona els pressupostos del 2013 a avançar cap a un referèndum d'autodeterminació

Junqueras es dirigirà a la resta de formacions favorables al dret de decidir per intentar exercir-lo el més aviat possible

Roger Tugas
2 min
La cúpula d'ERC, després de la reunió posterior a la massiva manifestació de la Diada de 2012

BarcelonaL'executiva d'ERC s'ha mostrat molt satisfeta amb l'èxit de la manifestació de la Diada, que va omplir el centre de Barcelona amb un milió i mig de persones a favor de la independència. "Segur que som majoria per guanyar una referèndum, però aquí no sobra ningú", ha declarat el president dels republicans, Oriol Junqueras, acompanyat de la cúpula de la formació. És per això que ERC es fixa com a objectiu a partir d'ara "convèncer els no independentistes que el trànsit serà amable i beneficiós, que els costos seran molt baixos i els beneficis molt alts", però també convèncer el Govern perquè "doni la possibilitat d'expressar-se als ciutadans a través d'un referèndum". "Farem tot el que puguem per fer-lo el més aviat possible", va assegurar. Així, a preguntes dels periodistes, va condicionar un possible suport als pressupostos del 2013 a avançar cap al referèndum. "Condicionarem bona part de la nostra acció política al referèndum", ha defensat i, si Artur Mas, el convoca, "li farem costat en tot", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha reconegut que el president de la Generalitat, que aquest dimecres al matí ha afirmat que avançarà cap a la creació d'estructures d'estat, "declarativament ha fet un pas endavant, però això no és suficient". "Esperem que concreti les seves paraules", ha desitjat, i ha afegit: "ens agradaria que el president fos més explícit, no tant en les seves declaracions com en les accions". D'aquesta manera, el líder republicà ha avançat que volen parlar amb tots els partidaris del dret a decidir –CDC, Unió, ICV, els sectors del PSC que es van manifestar, sindicats i patronals– per intentar exercir-lo el més aviat possible. Si el Govern no volgués convocar un referèndum, "la ciutadania s'ha de poder expressar, també en unes eleccions", que Junqueras creu que podrien ser constitutives pactant un programa de mínims a favor de la independència per part de diversos partits.

stats