ELECCIONS ESPANYOLES
Política 21/12/2015

Junqueras avisa la CUP que segueix donant suport a Mas com a únic candidat a presidir la Generalitat

El líder d'ERC insisteix que el referèndum no és viable i convida En Comú Podem a sumar-se al procés constituent català

Roger Tugas
3 min
La permanent d'ERC va aplaudir Rufián l'endemà de les eleccions / MARC ROVIRA

BarcelonaEl resultat de les eleccions estatals no fan variar ni un mil·límetre l'orientació de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP ni el full de ruta que tenen sobre la taula. Aquest és l'avís que ha llençat el president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dilluns, satisfet per uns resultats històrics per a la seva formació. Preguntat pel fet que la CUP hagi reforçat el veto a Artur Mas després que la seva candidatura quedés en quarta posició, el líder dels republicans ha deixat clar que segueix "donant suport al candidat que hi ha". I no només això, sinó que va insistir que no n'hi ha prou amb cedir dos vots per a la investidura, sinó que "qualsevol acord d'investidura ha d'anar acompanyat d'un acord de governabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, pel que fa al full de ruta, ERC manté que cal seguira avançant cap a la independència. Malgrat que En Comú Podem hagi instat els republicans a sumar esforços per al dret a decidir, Junqueras ha convidat la coalició d'esquerres a que tinguin "una actitud proactiva i s'incorpori al procés constituent català". "El temps de la república ha arribat, però ha arribat a Catalunya", ha insistit, subratllant que "el PP té un terç del Congrés i una majoria absoluta al Senat", motiu pel qual "el referèndum que sí que es podrà fer és el de la Constitució de la República catalana". De fet, s'ha mostrat també escèptic que el PSOE accepti facilitar el referèndum, malgrat que Podem li ho exigeix per pactar, ja que hi ha votat en contra nombroses vegades durant la legislatura anterior. "Tots els referendatistes han de donar suport a l'escenari que fa possible el referèndum", ha defensat.

Per aquest mateix motiu, no ha volgut entrar a valorar un possible acord per investir president Pedro Sánchez a canvi que aquest faciliti el referèndum, ja creu que aquesta opció no es donarà. "Si algú vol fer una proposta, que la faci", ha deixat caure, sense massa convenciment que aquesta arribarà: "De veritat creuen que el PSOE oferirà un referèndum sobre la independència...?". "Si volen fer propostes que les facin, però hem de fer un referèndum demanant permís?", ha insistit. Així, tot i que ha defensat que ERC és qui més partidari és del referèndum –és "el campió mundial del 'referendatisme'", ha dit–, Junqueras reclama a En Comú Podem que aquest sigui per ratificar la Constitució catalana, tal com va apuntar la mateixa nit electoral.

Sigui com sigui, el líder dels republicans ha celebrat que el seu partit hagi tret els millors resultats de la història al Congrés, que hi hagi més diputats independentistes que mai i que "la majoria compromesa amb l'estat del benestar i la transformació" –en referència a ERC i En Comú Podem– també hagi sortit reforçada. "Els partits unionistes representen una part molt petita de la societat", ha destacat, tot i que ha admès que una part del votant independentista ha optat per abstenir-se o ha donat suport a En Comú Podem, així com ha reconegut que s'hauran d'esforçar més per implantar-se a l'àrea metropolitana com pretenien amb el tàndem de Gabriel Rufián i Joan Tardà. Igualment, ha subratllat que "el partit guanyador a l'Estat ha quedat últim a Catalunya".

Al seu torn, Rufián ha assegurat que els resultats assenyalen que Espanya i Catalunya són "dos països diferents que voten de manera diferent". "Als companys de Podem els diem que on realment es pot és a Catalunya", ha coincidit amb Junqueras, ja que al Parlament ja hi ha "la majoria de canvi". Així mateix, el cap de llista al Senat, el jutge Santiago Vidal, ha celebrat que "12 dels 16 senadors catalans són inequívocament independentista i els altres 4 són sobiranistes tot i tenir un full de ruta diferent". "Aprofitarem l'altaveu del Senat", ha avançat, i s'ha mostrat convençut que ERC hi podrà tenir grup propi, junt als dos senadors més que li pertoquen per designació autonòmica.

stats