DEBAT D'INVESTIDURA
Política 20/12/2012

Junqueras: "Valorem extraordinàriament que un president es faci seu el dret a l'autodeterminació"

El líder d'ERC reclama a PSC i ICV que donin suport a les noves figures tributàries que han pactat en l'acord de governabilitat amb CiU

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras en el debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha estrenat com a diputat i com a cap de l'oposició -almenys nominalment- en el debat d'investidura de dijous amb un to gens crític amb Artur Mas. De fet, ben al contrari, s'ha dedicat també a defensar l'acord de governabilitat firmat per CiU i ERC. Junqueras ha iniciat el discurs parlant sobre economia. El líder republicà ha denunciat els incompliments de l'Estat i el repartiment del dèficit que ha fet, fins al punt que ha sentenciat que "qui obliga a fer aquestes retallades tan dures és el govern espanyol", malgrat que "les administracions subestatals [comunitats autònomes i ajuntaments] són les que assumeixen la major càrrega en polítiques socials". Aquestes, per Junqueras, són "algunes raons per les quals estem convençuts que els ciutadans de Catalunya legítimament i de forma urgent han d'assumir el futur del nostre país a les seves mans". "Valorem extraordinàriament que per primer cop un president es faci seu el dret a l'autodeterminació", ha celebrat, un dels motius pels quals divendres votaran a favor de la seva investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Junqueras ha defensat els nous tributs pactats amb CiU per evitar algunes retallades, atès que "l'estat del benestar és la millor inversió possible per al seu futur". En aquest sentit, ha demanat el suport a aquestes mesures a altres partits. No els ha citat, però es referia al PSC i ICV-EUiA, que defensaven una fiscalitat similar a la que conté l'acord de governabilitat. "Hi ha formacions que han defensat aquests tipus impositius i magnituds impositives similars i legítimament esperem comptar amb el seu suport, només cal mirar els programes electorals per comprovar que es recullen gran part d'aquests tipus i magnituds", ha etzibat. El líder republicà, sense enfrontar-se en cap moment ni fer cap retret a Mas, ha acabat defensant que "el dret a decidir no és només un dret, sinó que és una eina indispensable per defensar l'estat del benestar, la reactivació de l'economia i per adreçar-nos a la comunitat internacional i en singular a la Unió Europea i aportar el millor de nosaltres per al seu desenvolupament".

stats