CONSTITUCIÓ DEL GOVERN
Política 14/01/2016

Junqueras aspira a tenir nous pressupostos aprovats el maig

El líder d'ERC espera rebre el suport de la CUP i altres partits, i avança que la setmana vinent Puigdemont compareixerà al Parlament per presentar el nou Govern

Oriol March / Roger Tugas
2 min
Junqueras i Munté, durant els traspàs de la cartera de la vicepresidència / ACN

BarcelonaLa setmana que ve ja tindrà lloc una primera sessió al Parlament, després de la constitució del Govern de Carles Puigdemont, per tal que el president de la Generalitat presenti el seu equip i les línies polítiques que seguirà. Així ho ha avançat aquest dijous el ja vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, després de la primera reunió del Govern i durant el traspàs de carteres amb l'exvicepresidenta i ara portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté. En aquest acte protocolari, el líder d'ERC ha explicat que Puigdemont demanarà de comparèixer a petició pròpia. De fet, l'executiu ja ha nomenat aquest mateix dijous tots els secretaris generals de les conselleries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Junqueras ha avançat que posarà fil a l'agulla per començar a elaborar els pressupostos per al 2016, els quals espera que rebin la llum verda definitiva del Parlament el maig. "És important aprovar-los perquè facilita la gestió", ha apuntat, i en aquest sentit ha mostrat la seva "confiança que els podran fer" i ratificar així "l'estabilitat parlamentària" que va segellar Junts pel Sí amb la CUP, tot i que també confia en "sumar més suports". Si el Govern no rebés els vots de l'esquerra anticapitalista, però, Junqueras també ha contemplat la possibilitat de seguir actuant dins l'àmbit de la pròrroga pressupostària, com va apuntar dimecres. De fet, la CUP va avisar que no havia compromès el seu suport a "cap política antisocial ni molt menys a acceptar retallades ni pressupostos retalladors", motiu pel qual caldrà obrir de nou la porta a la negociació.

Durant el traspàs de la vicepresidència, Munté ha regalat a Junqueras un caixa en forma d'estel plena de caramels de colors, símbol "de la pluralitat del país". "Estàs a casa teva", li ha dit en saludar-se, i li ha explicat que ella ha "intentat complir amb la responsabilitat amb el màxim de rigorositat". Així, ha instat el successor a seguir "l'estela de la llibertat, que vol dir justícia social", i s'ha mostrat a la seva disposició per ajudar-lo a assumir les tasques en la vicepresidència. "Esperem estar a l'alçada", ha respost Junqueras, que ha agraït el suport i ha afirmat que són "conscients de la responsabilitat i la dificultat de tot plegat" i que sent "emoció per l'objectiu gegantí" que persegueix el Govern.

Per altra banda, el nou vicepresident ha explicat –a preguntes dels periodistes– que l'executiu espanyol no ha trucat a Puigdemont, tot i que ha apuntat que estan "oberts a parlar amb tothom i escoltar". Com a exemple, Junqueras ha apuntat que ell mateix va estar conversant al Palau de la Generalitat dimarts amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb qui va coincidir en l'acte de possessió del president del Govern.

stats