política
Política 13/04/2011

Oriol Pujol a 'Els Matins de TV3': “Les consultes no les ha organitzat ni liderat CiU”

En una entrevista aquest matí al programa de TV3, Pujol ha dit que el Govern considera que no s'ha de convocar un referèndum per la independència de Catalunya en aquesta legislatura, tot i que consideren positiu que sigui un tema de debat

Redacció
2 min
Oriol Pujol, president del grup parlamentari de CiU al Parlament de Catalunya

BarcelonaEn declaracions a l'espai l'"Entrevista del dia" del programa Els Matins de TV3, Oriol Pujol, president del grup parlamentari de CiU al Parlament de Catalunya, ha dit que “les consultes no les ha organitzat ni liderat CiU, com no ho ha fet cap altra força política del país”. Pujol ha afegit que CiU "només ha ofert la seva col·laboració" quan se li ha demanat, com per exemple cedint 5 locals de la coalició com a seus electorals per a la consulta del passat 10-A a Barcelona, i s'ha referit a “ètica de la responsabilitat” per defensar la postura del Govern de no votar a favor del projecte de llei d'independència, que avui s'ha de debatre al Parlament. En aquest sentit, Pujol ha dit que “el debat sobre l'autodeterminació s'ha de poder fer”, però que el Govern defensa que “no s'ha de sotmetre a votació en aquesta legislatura”. Sobre aquesta qüestió, Pujol ha conclòs dient que CiU no va afirmar mai durant la seva campanya electoral que “en aquesta legislatura convocariem un referèndum per la indepèndencia”. En canvi, Pujol no ha negat la possibilitat que, des del Govern, es proposi un referèndum per debatre un acord de pacte fiscal que permeti articular un pacte econòmic equiparable al concert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre l'acampada protagonitzada pels diputats de SI en favor de la llei d'independència, Pujol ha sentenciat que “els diputats tenen altres mecanismes” per fer prevaldre les seves postures que no pas manifestar-se davant del Parlament.

Respecte a l'onada de crítiques rebudes per les retallades en Sanitat, Pujol ha assegurat que el conseller Boi Ruiz “té el suport del Govern” i ha afegit que les mesures que han proposat no són, en cap cas, “un caprici”, sinó una fórmula per preservar “el nivell d'excel·lència i prestigi” que té la sanitat pública catalana arreu de l'Estat espanyol, i això només es pot aconseguir “sent més eficients” en la reorganització dels recursos. Pujol ha afegit que gran part de les mesures que està portant a terme el Govern “ben aviat les veurem en d'altres comunitats autònomes”.

Pujol també s'ha referit al polèmic impost de successions i ha dit que, malgrat que pugui generar debat que es proposi una llei que faci deixar d'ingressar diners en un moment en què s'estan fent retallades en serveis públics, la seva aprovació es deu a “la necessitat de ser creïbles” amb un compromís que van assegurar durant la seva campanya electoral. En aquest sentit, Pujol ha aprofitat per criticar les declaracions de la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que ahir criticava el Govern català per l'aprovació de la nova llei de successions, i ha dit que una ministra que “forma part d'un govern que no paga el que correspon a Catalunya” no pot articular crítiques d'aquest tipus.

Sobre la dificultat d'arribar a un pacte amb el PSC en matèria de pressupostos, Pujol ha dit que creu més possible arribar a un consens després de les eleccions del 22 de maig, ja que considera que la postura hermètica, a dia d'avui, del PSC és deu més a una “estratègia mediàtica que no pas política”.

Per acabar, Pujol no ha volgut opinar sobre el polèmic vot de la vicepresdenta del Govern, Joana Ortega, a la consulta per la independència celebrada a Barcelona i ha afegit que “l'última paraula la té ella”.

stats