Política 03/09/2014

El Govern trasllada als partits que ja té a punt la logística per al 9-N

CiU afirma que l'arquitectura tècnica per al 9-N està preparada també per impulsar la consulta sense cap col·laboració de l'Estat. Preveu 8.000 meses, votació presencial anticipada i seguretat a càrrec de Mossos i policies locals, entre altres mesures

M.colomer
2 min
Ortega es reuneix amb representants de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP / CÈLIA ATSET

Barcelona"El Govern ha fet molt bé la feina i ha preparat molt bé la logística i ho té tot a punt perquè l'endemà mateix que s'aprovi la llei de consultes es pugui desplegar per fer possible la consulta del 9-N". Així ha resumit el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, la reunió dels grups polítics pro consulta més el PSC amb la vicepresidenta del Govern per conèixer els detalls tècnics i logístics per al 9-N. És més, Rull ha afirmat que la logística serà vàlida fins i tot en cas que l'Estat no col·labori: "Tot depèn en exclusiva de la Generalitat", que en el cas de les consultes no formarà part d'un "engranatge" electoral estatal, com en les eleccions ordinàries, sinó que en serà "el motor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la trobada, que ha durat dues hores i mitja, hi han assistit per CDC Josep Rull, per Unió Maria Mercè Jou, per ERC Marta Rovira, Ferran Pedret pel PSC, Dolors Camats per ICV, Joan Mena per EUiA i Quim Arrufat per la CUP. A més d'Ortega, també han participat en la reunió el secretari general de Governació, Lluís Bertran, entre altres tècnics i alts càrrecs del departament.

En declaracions a la premsa després de la reunió, Rull ha informat que la vicepresidenta Ortega ha explicat el "traç gruixut" de la logística de la consulta, que encara s'haurà de concretar tant en el tràmit parlamentari de la llei de consultes com en el decret de convocatòria. Així, ha relatat que caldran 8.000 meses electorals, innovacions com el vot per dipòsit –vot presencial anticipat per esquivar dificultats amb Correus– o que el dispositiu de seguretat anirà càrrec de Mossos d'Esquadra i policies locals. Tot plegat, un "exercici de normalitat democràtica", segons Rull.

Esmenes socialistes

Els socialistes han deixat clara la voluntat d'esmenar la llei per tal que inclogui l'obligatorietat d'elevar al Consell de Garanties Estatutàries la pregunta de qualsevol consulta que es vulgui convocar sota l'empara de la normativa, que aprovarà el Parlament les pròximes setmanes. Volen qüestionar, d'aquesta manera, la validesa de la llei de consultes per fer el 9-N. De fet, el socialista Ferran Pedret ha reiterat que els socialistes no veuen vàlida la llei per al 9-N, de manera que creuen que el Govern està actuant amb excessiva rapidesa per una consulta que insisteixen que no es podrà fer.

I no pas per una qüestió d'infraestructura, sinó pel previsible veto estatal. Perquè Pedret ha reconegut que, si no fos per l'eventual intent de l'Estat de vetar la consulta quan es convoqui, la Generalitat està perfectament capacitada tècnicament per organitzar processos electorals, també consultes: "Diria que, per ser honestos, una administració com la catalana, amb els recursos personals i materials de què disposa, està perfectament capacitada per fer consultes no referendàries".

"És bo que l'administració de la Generalitat estigui escalfant a la banda per preparar-se per al moment que es puguin celebrar consultes no referendàries, encara que no sigui el 9-N", ha afegit.

diria que per ser honestos hiha massa aspectes encara depenen del decret de convocatòria”

admin com la catalana, ambrecursos personals i materials disposa, ´çes perfectament capaçper fer consultes referendàries”

stats