POLÍTICA
Política 21/11/2013

Ortega, a Rivera: "Aquest procés és absolutament irreversible. No tingui por de la democràcia"

La vicepresidenta del Govern defensa que el Parlament és "sobirà" i es compromet a empènyer una consulta "legítima, democràtica, responsable i legal" tolerada per l'Estat

M.colomer
2 min

BarcelonaNo hi ha marxa enrere. "Aquest procés és absolutament irreversible". Així ho ha assegurat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en resposta a una interpel·lació del líder de C's, Albert Rivera, que ha exigit a la Generalitat que no convoqui cap referèndum d'independència si no el volen la majoria dels espanyols. Ortega s'ha compromès a fer "tots els possibles" per, obeint el mandat del Parlament −"que és sobirà", ha recordat, per decisió de la majoria democràtica que va fer costat a la declaració de sobirania− convocar una consulta "legítima, democràtica, responsable i legal". "No tingui por de la democràcia, senyor Rivera", ha reblat Ortega.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega ha assegurat que el Govern "treballa incansablement buscant un diàleg i una consulta tolerada per l'Estat" i dins la legalitat, "com no podia ser d'altra manera". A continuació, però, ha recordat que la llei de consultes que ultima el Parlament serà un dels possibles marcs legals que l'aixoplugui. La vicepresidenta també ha reiterat que hi ha almenys cinc vies dins l'actual marc legal i constitucional espanyol amb les quals es podria convocar la consulta d'autodeterminació. "Volem que puguin votar tant els que surten al carrer com els que no surten", ha afegit.

L'autodeterminació, un dret constitucional

"No negui el nostre país i deixi que el poble de Catalunya parli. Escolti les majories en un acte de democràcia", ha etzibat Ortega a Rivera, que ha aprofitat l'ocasió per recordar que la mateixa Constitució "parla dels pobles d'Espanya", de manera que, tenint en compte que la Declaració dels Drets Humans reconeguda per Espanya diu que "tots els pobles tenen el dret a l'autodeterminació", aquest dret ha de poder ser aplicable a Catalunya.

En canvi, Rivera ha expressat la seva "por dels que volen passar a la història, perquè són uns il·luminats", en referència al president de la Generalitat, Artur Mas. "Mas acabarà com Ibarretxe i vostès com UCD", ha pronosticat Rivera, que ha negat el caràcter "sobirà" del Parlament i ha rebutjat que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació.

stats