Política 03/10/2016

"No esteu sols": el sobiranisme dóna suport a Mas, Rigau i Ortega per les peticions d'inhabilitació

Carles Puigdemont assegura que "la seva vergonya és la nostra fortalesa". Catalunya Sí que es Pot assegura que "posar urnes no pot ser delicte"

Ara
4 min
Joana Ortega ha presentat el dispositiu del 9-N / PERE TORDERA

BarcelonaLa decisió de la Fiscalia de demanar 10 anys d'inhabilitació per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i nou per a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N ha provocat una onada d'indignació entre els dirigents polítics. Els fiscals acusen Mas, Ortega i Rigau de desobeir el Tribunal Constitucional en convocar la consulta i de prevaricar per mantenir-se al darrere de l'organització de l'acte tot i estar suspès.

Govern

"La seva vergonya és la nostra fortalesa"

També ha lamentat la decisió de la Fiscalia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha donat suport als encausats. "No esteu sols", ha piulat, i ha afegit: "La seva vergonya és la nostra fortalesa".

Diversos membres del Govern han fet pinya amb els seus excompanys d'executiu. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha afirmat que la petició d'inhabilitació demostra "el tarannà poc democràtic" de l'Estat. Per la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat que no vol viure en un Estat "que persegueix la democràcia"

Qui aleshores era consellera de Governació, Joana Ortega, ha reaccionat a la decisió del TC a través de Twitter. "Ens volen inhabilitar per habilitar que la gent parlés. Inèdit al món", ha afirmat l'exconsellera.

Ada Colau

"Les discrepàncies no es resolen amb amenaces"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha escollit les xarxes socials per denunciar la petició de la Fiscalia i ha apel·lat al debat polític com a desllorigador del conflicte. Segons ella, el camí que ha escollit l'Estat és un altre: "Les discrepàncies polítiques es resolen amb debat i urnes, no amb amenaces ni judicialització", ha subratllat al seu compte de Twitter.

Carme Forcadell

"Sempre respondrem amb més democràcia"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha optat per reaccionar a la notícia a través de Twitter per tornar a advertir que, "davant la judicialització" de la política, l'independentisme reaccionarà "amb més democràcia". Precisament Forcadell està pendent de conèixer si el Tribunal Constitucional decideix obrir-li una causa per haver desobeït les seves ordres al mes de juliol i permetre que les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent es debatessin al ple.

Junts Pel Sí

"No estan sols, el 9-N som tots"

Una àmplia representació de la direcció del grup parlamentari de JxSí, amb Jordi Turull, Roger Torrent, Anna Simó, Lluís Corominas, David Bonvehí i Lluís Llach al capdavant, ha comparegut en roda de premsa al Parlament per llegir un manifest crític amb l'escrit del ministeri públic.

"No estan sols, el 9-N som tots", ha expressat Llach, que ha dit que és "indignant" pertànyer a un estat que considera "delicte" consultar la ciutadania. "En una democràcia no es poden inhabilitar les urnes, fer-ho és una vergonya democràtica", ha reblat. Per això, davant "una persecució judicial en tota regla i un estat al·lèrgic a la democràcia", JxSí referma que avui repetirien "amb la mateixa determinació" el 9-N. "Encara ens dóna més força per materialitzar el mandat democràtic del 27-S. Proclamem que seguirem endavant", han avisat.

Partit Demòcrata Europeu i Català

"A quin país del món la democràcia és delicte?"

La coordinadora del Partit Demòcrata Europeu i Català (PDEcat), Marta Pascal, ha expressat el "ple suport" al expresident Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. "A quin país del món la democràcia és delicte?", s’ha preguntat Pascal, asseverant que és "una vergonya democràtica" que donar veu a la gent es pugui considerar "delicte" a l’estat espanyol. "El govern espanyol no s’adona que cada vegada que pren una decisió dóna més arguments" als indecisos que encara no veuen clar l’estat català.

"És un escàndol i no s’ha vist enlloc del món", ha sentenciat, i ha afegit que si finalment hi ha condemna el govern espanyol quedarà "retratat". Pascal també ha anunciat que l’expresident Artur Mas atendrà a la tarda els mitjans de comunicació.

ERC

"L'Estat ha optat per la repressió i la violència judicial"

Des d’ERC, el portaveu del partit a Madrid, Joan Tardà, ha subratllat que "en tot i per a tot" els republicans estaran al costat de Mas i la resta d’investigats pel procés participatiu del 9-N. Tardà ha lamentat que, com ell mateix apuntava fa uns mesos des de la tribuna del Congrés, l’Estat hagi optat "per la repressió i la violència judicial".

Durant la roda de premsa d’aquest dilluns ha defensat que, davant aquesta voluntat, "només podem plantejar grans posicionaments basats en la nostra fermesa democràtica". "Els republicans, en tot i per a tot amb el president Mas i amb totes les persones que s’han jugat el tipus, se’l juguen i se’l jugaran per tal que la democràcia pugui reeixir a casa nostra", ha conclòs.

CUP

"Votar no és cap delicte"

Des de la CUP, el soci prioritari del Govern, també han condemnat la decisió de la Fiscalia. "Votar no és cap delicte", han piulat des del compte oficial.

Catalunya Sí que es Pot

"Posar urnes no pot ser delicte"

Més enllà del Govern, des de Catalunya Sí que es Pot també han condemnat la decisió de la Fiscalia i han assegurat que "posar urnes no pot ser delicte".

ANC i Òmnium

"La democràcia no s'inhabilita"

Des de les entitats independentistes, l'ANC i Òmnium han fet servir la mateixa expressió per lamentar la petició d'inhabilitació. "La democràcia no s'inhabilita", han afirmat.

PSC

"La democràcia sense diàleg no existeix"

El president del PSC, Àngel Ros, ha lamentat la "judicialització" d'un debat que hauria de ser "objecte d'acció i debat polític". "La democràcia sense diàleg no existeix", ha dit, i ha destacat que l'encaix de Catalunya a Espanya només es pot solucionar des d'una actitud negociadora que no pot garantir el PP.

De fet, aquest és un dels principals arguments que esgrimeixen els socialistes catalans per mantenir-se en el 'no' a Mariano Rajoy. Sense diàleg, ha avisat, s'arriba a la "crispació, per una banda, i a la radicalització i la judicialització, per l'altra".

stats