Política 06/04/2012

Ortega alerta d'un "punt d'inflexió" en les relacions Estat-Generalitat si no es modifiquen els pressupostos

La vicepresidenta retreu a Montoro que els comptes aboquin l'executiu català a aplicar una retallada del 5% als sous dels funcionaris

Acn
3 min
Joana Ortega , vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals / ACN

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern i titular de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha avisat que si els pressupostos no varien "en gran part" hi haurà un punt d'inflexió en les relacions entre el Govern i l'executiu de Mariano Rajoy. Ortega ha recordat que ja s'ha atorgat a Rajoy un "marge de confiança", però que ha tornat amb uns comptes pel 2012 que donen l'esquena a Catalunya. D'altra banda, la vicepresidenta ha retret al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que la seva decisió de no abaixar el sou als funcionaris obliga el Govern a aplicar una retallada de fins al 5% al salari dels treballadors públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A principis de gener el president de la Generalitat, Artur Mas, alertava en una conferència des de Madrid que s'havia atorgat a Rajoy un "dipòsit de confiança a curt termini". Una confiança que es podria esquerdar amb els pressupostos que l'Estat ha presentat aquesta setmana. Els comptes no inclouen els recursos derivats de la tercera addicional, ni els 759 MEUR de l'exercici del 2008 ni els 219 MEUR del 2009, a més de preveure una inversió regionalitzable per a Catalunya de l'11,1%, molt per sota del 18,6% que estableix l'Estatut.

Davant aquesta situació, la vicepresidenta del Govern alerta que si els pressupostos no varien en "gran part" hi haurà, sens dubte, un "punt d'inflexió" en les relacions entre el Govern i l'executiu de Mariano Rajoy. "Hem entès que el PP havia arribat a la Moncloa feia pocs mesos, li hem deixat un marge de confiança perquè conegués la situació del país, però el que és inadmissible és aquest tracte cap a Catalunya", ha lamentat.

Ara com ara, Ortega situa molt allunyades les posicions dels dos executius, tot i que confia que es puguin esmenar els "aspectes que deixen Catalunya marginada" abans del 24 d'abril, dia que acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat. Perquè CiU canviï la seva posició, Ortega demana que augmentin les inversions i es contemplin els deutes cap a Catalunya a través de les disposicions que estableix l'Estatut. "Tot i ser conscients que estem en moments excepcionals i que s'han de prendre mesures excepcionals, el que no pot acabar passant és que Catalunya pateixi un greuge econòmic", ha afegit.

En aquest sentit, ha reclamat a l'Estat que reconegui en els comptes el "fet diferencial" de Catalunya perquè ha fet els deures i ha complert els objectius per equilibrar l'herència rebuda. Una actitud que, ha recordat, no han tingut altres "comunitats autònomes". Ortega ha lamentat que el Govern hagi aplicat "mesures molt valentes, difícils i impopulars" i, en canvi, els pressupostos no tinguin en compte aquest esforç.

Per tot plegat, ha manifestat que té una sensació de "desengany" per uns pressupostos que veu dolents, especialment per a Catalunya, perquè no inclouen la seva especificitat.

En referència a la decisió del govern espanyol de no reduir el sou dels funcionaris, Ortega ha retret al ministre Montoro que amb els comptes que ha presentat estigui obligant el Govern a prendre la mesura de retallar el sou dels treballadors públics d'aquest any fins al 5%. De moment, només s'ha aprovat una reducció del 3% que s'aplicarà a la nòmina de juny, però l'executiu català ja va deixar la porta oberta a arribar fins al 5% en la nòmina de desembre si Rajoy no prenia cap mesura.

"Quan Montoro s'omple la boca dient que no tocarà el sou dels funcionaris catalans està abocant el Govern a aplicar fins al 5% la reducció del salari dels funcionaris. Torna a castigar els treballadors de Catalunya amb aquests pressupostos", ha conclòs.

Quan se li ha preguntat per si creu que un vot negatiu de CiU als pressupostos podria condicionar l'actitud amb què Rajoy afronti la negociació amb Catalunya sobre el pacte fiscal, Ortega ha avisat que seria un error que el govern espanyol barregés les dues qüestions. Segons la vicepresidenta, no es poden confondre les coses. D'una banda, CiU no donarà un vot afirmatiu si no es maltracta Catalunya, i, de l'altra banda, defensa el dret de reclamar allò que és innegociable, que és un "tracte fiscal just".

stats