CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 14/12/2010

ICV reclama a EUiA el seu senador i fa perillar la coalició

Laia Ortiz, portaveu d'ICV, es mostra sorpresa per la reacció i defensa que "com després de cada elecció, cal reformular la representació de cada força"

Roger Tugas
2 min
El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, durant el discurs de valoració dels resultats de les eleccions davant els militants.

BarcelonaICV-EUiA pot deixar de ser l'única candidatura d'esquerres sense trifulgues internes després que, segons fonts properes a EUiA, ICV li hauria reclamat a la formació liderada per Jordi Miralles que li cedís el seu senador. Actualment, la coalició té dos representants al Senat: un escollit per llistes electorals, Jordi Guillot (ICV), i un altre escollit per designació autonòmica, Joan Josep Nuet (EUiA), que és la plaça que el soci majoritari, el partit de Joan Herrera, buscaria ocupar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran dels resultats del 28-N, la coalició d'esquerres ha perdut dos diputats, tots dos d'ICV, que s'ha quedat amb vuit, mentre que EUiA ha retingut els dos que ja tenia en la legislatura passada. Per aquest motiu, ara uns defensen renegociar la distribució de càrrecs en la coalició, mentre que els altres s'hi neguen. En concret, EUiA assegura que la pretensió dels seus socis suposaria un trencament unilateral d'un dels punts bàsics del pacte per “recol·locar” la seva gent que podria arribar a suposar un trencament de la coalició. Joan Josep Nuet, qui podria deixar de ser senador, és també el secretari general del Partit dels Comunistes de Catalunya, formació majoritària dins d'EUiA.

Tanmateix, des d'ICV es mostren sorpresos per aquesta reacció. Laia Ortiz, la seva portaveu, ha assegurat a l'ARA que aquesta qüestió “ni s'ha tractat ni s'ha debatut a la reunió del grup parlamentari” d'aquest matí, en què hi han assistit els dos diputats d'EUiA, i troba lògic que, “com després de cada elecció, cal reformular la representació de cada força”. Segons recorda, el 2003, amb 9 diputats de la coalició al Parlament, EUiA no disposava de cap senador ni cap membre a la Mesa de la cambra catalana, mentre que, a partir del 2006, amb 12 escons, va guanyar l'actual senador i la representació de la coalició a la mesa del Parlament. “S'han de repartir equitativament” els espais de representació, ha afirmat. Tanmateix, ha tret ferro a la reacció d'EUiA, que de moment no s'hauria expressat oficialment, i ha assegurat que la coalició representa un “espai polític consolidat” i que trencar-la seria un “contrasentit inimaginable” i significaria que “algú s'ha begut l'enteniment”. “No crec que ningú es plantegi res” en relació a les relacions entre ICV i EUiA, ha sentenciat.

stats