Política 17/04/2016

"Hi ha sectors de l'Estat que desitjarien que ETA seguís matant": Otegi, a 'Salvados', en 10 frases

El líder abertzale assegura també que hi ha sectors de l'Estat que el volen tornar a empresonar

Ara
2 min
Arnaldo Otegi, entrevistat per Jordi Évole al programa Salvados, de La Sexta.

MadridDesprés d'intentar durant anys entrevistar Arnaldo Otegi entre reixes, Jordi Évole finalment ha pogut parlar amb el líder abertzale poques setmanes després que sortís de la presó de Logronyo. El 2009, en l'últim 'Salvados' en què va aparèixer, afirmava: "Mai podré dir si tornaré". Ara Évole l'ha entrevistat després de sis anys i mig de presó i convertit en el més que probable candidat a lehendakari per EH Bildu. En l'entrevista s'ha parlat, bàsicament, de la violència d'ETA i molt poc sobre les pròximes eleccions d'Euskadi, un punt que li ha retret Otegi a Évole. "Tant de bo la pròxima conversa no haguem parlar tant d'ETA", ha dit el periodista al final. "Això està a les seves mans. Si em pregunta les mateixes coses després de 20 anys...", li ha replicat el líder abertzale. Tots dos han conclòs que segur que rebran crítiques per aquesta entrevista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Otegi, a 'Salvados', en 10 frases:

  1. Conflicte basc: "La immensa majoria de l'esquerra abertzale aposta per les vies pacífiques".
  2. Terrorisme: "És possible que l'actual cúpula d'ETA estigui veient aquesta entrevista".
  3. Candidatura a lehendakari: "Ha augmentat el nivell de crispació política cap a mi" tot i la fi de la violència d'ETA.
  4. Presó: "Hi ha sectors de l'Estat molt interessats a tornar-me a empresonar".
  5. Govern espanyol: "Estic absolutament convençut que a part de l'Estat li convindria que tornés ETA", que es "produís un atemptat. No en tinc cap dubte". Hi ha sectors de l'Estat que desitjarien que ETA seguís matant", insisteix.
  6. Lluita armada: "No conec gaires partidaris de la lluita armada [...]. Hi ha gent que em diu que Catalunya demostra que no existeixen vies democràtiques, jo els dic que estan equivocats. Crec que amb el temps els convencerem".
  7. Condemna de la violència: "Tenim una obsessió, de conduir tota l'esquerra abertzale a la reflexió, i hi ha coses que ho entorpeixen, com condemnar. Pot semblar una tonteria, però contra qui has combatut, acceptar determinades autocrítiques en els seus termes és interpretat com que t'han guanyat, t'han humiliat. T'abaixes els pantalons".
  8. Violència d'ETA: "Per què tenim aquesta insistència a parlar d'una cosa que ja no existeix?".
  9. Procés de pau: "Patxi López va estar a les converses de Txillarre" [entre l'esquerra abertzale i els socialistes bascos de 1999 a 2006]. "La pau en aquest país es deu en part a Rodríguez Zapatero. Va arriscar en el procés. No sé si li faig gaire favor dient-ho".
  10. Futur: "En 20 anys m'imagino Euskal Herria com un estat independent, consolidant una societat molt avançada en termes socials. Tenim la necessitat de llançar un procés independentista similar al català".

Reacció de l'Associació de Víctimes del Terrorisme

L'Associació de Víctimes del Terrorisme no ha tardat a condemnar l'entrevista a Otegi. En una sèrie de tuits, rebutgen que es doni "un espai televisiu a condemnats per terrorisme per legitimar i blanquejar la seva activitat criminal". Assenyalen que Otegi no condemna el terrorisme d'ETA i "continua justificant que la violència en algun moment va tenir sentit".

stats