ELECCIONS A EUSKADI
Política 08/09/2016

Otegi no serà candidat però liderarà la campanya

EH Bildu espera que el veto del TC animi molts abertzales que optaven per l’abstenció

Oskar Bañuelos
3 min
El líder abertzale Arnaldo Otegi dilluns en una roda de premsa.

VitòriaEH Bildu tenia en compte des de l’inici del procés per situar Arnaldo Otegi com a cap de llista per a les eleccions basques del 25-S el veto a la seva candidatura. La seva estratègia ja estava pensada per a aquesta situació, més esperada que desitjada. Després de la prohibició del Tribunal Constitucional, que confirma la decisió inicial de la Junta Electoral, el partit intenta fer de la necessitat virtut. Bildu ha dissenyat la seva campanya amb Otegi com a líder, independentment de si podia ser candidat legal a lehendakari o senzillament ser el principal rostre de la campanya. De fet, tot i que està exclòs de les llistes, el partit no proclamarà cap nou candidat. “No acceptarem les ingerències de l’Estat”, apuntava ahir el mateix Otegi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que sí que farà és esperonar els seus potencials votants. Del lema “ Lehendakaririk onena, herria! ”(El millor lehendakari, el poble!), que va pronunciar l’1 de març a la seva sortida de la presó de Logronyo, ja ha passat a l’actual “Otegirekin, egin herri ” (Amb Otegi, fes poble). Les bases d’EH Bildu han pres les xarxes socials i han tornat al carrer. La formació considera que el veto a Otegi està reanimant molta militància que havia caigut en l’apatia o l’abstencionisme.

Animar els seus no impedeix que EH Bildu també assagi en la resposta al veto del TC el paper de força transversal i central que volen tenir els abertzales. La reacció ha sigut moderada en comparació amb les crítiques a altres decisions judicials que han afectat l’esquerra independentista basca.

Els únics llocs on es notarà l’absència del secretari general de Sortu seran en els debats en els mitjans de comunicació. Però Arnaldo Otegi ja té presència mediàtica: des que va sortir de la presó és el polític basc més entrevistat.

Preveient que el veto podia ser una realitat, a més, EH Bildu ja havia dissenyat les seves llistes amb diverses candidates per suplir Otegi en els debats electorals. Les periodistes d’EiTB Maddalen Iriarte i Jasone Agirre tenen experiència en els mitjans. Cal sumar-hi Miren Larrion, la portaveu a l’Ajuntament de Vitòria, amb més bagatge polític que les anteriors i amb una solvència comunicativa semblant.

El PNB i Podem temen que l’exclusió d’Otegi doni ales a l’esquerra abertzale. Les dues forces es juguen vot fronterer amb l’esquerra independentista, com demostra l’enquesta que ahir va publicar EiTB: hi ha un 16% de vot indecís i el centra entre el PNB i EH Bildu i EHBildu i Podem.

Enquesta amb retrocés

Segons l’enquesta d’EiTB, el PNB guanyaria les eleccions conservant els 27 parlamentaris actuals, per davant d’EH Bildu (que n’aconseguiria 17, quatre menys que el 2012) i Podem (14), que serien segona i tercera força. El PSE i el PP retrocedirien fins als 8 escons i Ciutadans entraria a la cambra basca amb un diputat. Iñigo Urkullu es quedaria a onze escons de la majoria absoluta i no en tindria prou amb els que suma el PP, un dels càlculs que es miren amb lupa a Madrid per si, com a contrapartida, el PNB pot votar Mariano Rajoy com a president.

EH Bildu creu que la campanya pot millorar les seves perspectives. La formació considera que, amb la imatge de víctima que ofereix Otegi, els indecisos perceben que se’l continua perseguint després de sis anys i mig a la presó. No serà candidat, però participarà i influirà en campanya com ha fet des que va sortir al carrer. El veto sí que trastoca els plans de la resta de partits: ja no poden fer servir com a argument de campanya que Otegi pot seure al Parlament basc.

stats