Política 05/11/2016

Otegi emmarca la detenció del líder d'ETA en la "lògica de guerra" de l'Estat

El dirigent abertzale nega que al País Basc hi hagi una "cultura de l'odi" i creu que el govern espanyol intenta "recrear virtualment" fets del passat

Europa Press
2 min
Otegi revifa l’esquerra independentista tot i  no poder ser candidat

BilbaoEl portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha emmarcat la detenció en les últimes hores a França del dirigent d'ETA Mikel Irastorza en la "lògica de guerra" de l'estat espanyol, al qual ha acusat de no estar "interessat en la pau". En roda de premsa a Bilbao al costat d'altres representants de la formació sobiranista com Pello Urizar, Rebeka Ubera i Diana Urrea, Otegi ha afirmat que les institucions espanyoles es mouen en "una lògica de guerra" en la qual no tenen interès real en els problemes que hi ha. "Probablement perquè segueixen considerant que les lògiques de guerra els donen més rèdits electorals que les de pau", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Otegi, al govern espanyol "no li interessa la pau" i, per aquesta raó, "intenta obstaculitzar tots els avenços que es poden produir". "Nosaltres estem treballant la lògica de la pau, però hi ha un govern que treballa la lògica de la guerra", ha insistit. Per al líder de l'esquerra abertzale, les últimes eleccions basques van deixar clar que la "immensa majoria" de la població defensa la pau i no la guerra. En aquest sentit, ha recordat que a Vitòria el PP només té 9 diputats dels 75 que conformen el Parlament, fet que el converteix en "un partit decreixent que va cap a la marginalitat política". "Si ells segueixen en aquesta lògica, això no ens posarà nerviosos ni ens farà desviar del camí. Ens confirmarà en les vies de construcció de la pau", ha expressat.

La 'kale borroka' no ha tornat a Euskadi

Durant la roda de premsa, els periodistes han preguntat a Otegi per la recent crema de contenidors a Ondarroa i les amenaces que han rebut dirigents del PP. El portaveu de Bildu ha deslligat aquestes qüestions de l'antiga 'kale borroka' i s'ha mostrat "convençut" que hi ha "cert interès a recrear determinats esdeveniments que volen instal·lar al país en el record del passat".

"Aquest és un país en què, en les últimes setmanes, hi ha hagut dos morts en comissaries i això no ha produït cap tipus de debat, però una pintada en un portal provoca un debat immens", ha criticat. Segons ell, hi ha un "interès profund" a intentar traslladar la perspectiva que existeix un ambient d'enfrontament al carrer. "Aquí ni existeix la cultura de l'odi ni una violència generalitzada. El que existeix és una estratègia que consisteix a recrear virtualment esdeveniments que han ocorregut en el passat per no haver de parlar del futur", ha dit per acabar.

stats