Política 07/11/2018

Otegi insta la justícia espanyola a reflexionar sobre la causa de l'1-O després de la sentència d'Estrasburg

El líder d'EH Bildu apunta que "el nivell de descrèdit és tan alt que potser influeix" en el judici

Xavi Tedó
2 min
Otegi-cami-proposo-recorrel-final_1532276762_30551293_1132x636

BarcelonaDesprés que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) donés la raó ahir a Arnaldo Otegi i quatre demandants més (Sonia Jacinto García, Rafa Díez Usabiaga, Miren Zabaleta Tellería i Arkaitz Rodríguez Torres) i dictaminés que l’Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just a Espanya, el líder d'EH Bildu ha reclamat, com ja va fer ahir dimarts, que la sentència d'Estrasburg serveixi perquè els dirigents independentistes empresonats tinguin un judici amb garanties. "M'agradaria pensar que s'obrirà una reflexió en la judicatura espanyola per evitar més casos com aquest, però la defensa de la unitat d'Espanya preval en la seva mentalitat", ha remarcat. "Ara els magistrats del Suprem saben que la seva sentència serà revisada i el nivell de descrèdit és tan alt que potser hi influeix", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tant la justícia belga com l'alemanya han donat la raó a Puigdemont i tothom sap que la justícia espanyola no és independent", ha anotat el dirigent de l'esquerra abertzale, que ha recordat que "partits com Cs defensen als seus programes electorals la independència del poder judicial, i això és prou indicatiu". Otegi opina que "la unitat d'Espanya es pot defensar amb seducció o amb la força, com han anat fent, però [a l'estat espanyol] li costa molt d'entendre que cal que camini cap a un estat plurinacional que reconegui el dret a l'autodeterminació dels seus pobles".

"La justícia espanyola es creu impune, però ahir el TEDH va denunciar que el Tribunal [Suprem] era parcial i va retratar el sistema", ha afirmat el màxim representant d'EH Bildu, que defensarà la inhabilitació de la jutge Ángela Murillo. "Sempre hem defensat que som militants polítics, i al final la justícia ens ha donat la raó perquè ens volien sentenciar tant sí com no", ha afegit, i ha reiterat que la imatge de l'Estat queda molt deteriorada.

Sobre la seva reunió d'ahir amb Carles Puigdemont a Waterloo, Otegi ha revelat que es va posar a la disposició del president català per encarar el procés sobiranista. "Nosaltres tenim una llarga experiència de negociacions amb l'Estat i estem disposats a ajudar a l'independentisme català quan calgui", ha dit abans de fer una crida a la unitat de les forces independentistes catalanes perquè, si no és així, "no es podrà fer la República".

stats