Política 03/05/2018

Otegi: "A favor d'Euskal Herria, a favor de la llibertat, a favor de la pau"

Rubalcaba subratlla que ETA s'ha dissolt "sense haver aconseguit els seus objectius polítics"

Ara
2 min
Arnaldo Otegi visita avui Catalunya per primer cop des que va sortir de la presó.

BarcelonaAllau de reaccions a la dissolució d'ETA. Una d'elles, del secretari general de Sortu i un dels principals impulsors del procés de pau a Euskadi, Arnaldo Otegi, que en euskera al seu compte de Twitter ha manifestat: "Som aquí, a favor d'Euskal Herria, a favor de la llibertat, a favor de la pau". La formació de l'esquerra abertzale EH Bildu també ha comentat a les xarxes socials que "és el moment de fer passos com a país".

També s'hi ha referit l'exlíder del PSOE i exministre de l'Interior abans que l'organització abandonés les armes, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha subratllat que ETA s'ha dissolt "sense haver aconseguit cap dels seus objectius polítics". En declaracions a Efe, Rubalcaba ha recordat que el 2011 ETA va anunciar que abandonava definitivament la violència –"És a dir, que no podia més"–, i ha remarcat que els passos que ha fet després, com l'entrega d'armes i la seva dissolució, "són les conseqüències d'aquell anunci, el de la derrota, el de la victòria de la democràcia".

Els principals dirigents del PP a Euskadi, Alfonso Alonso, i del PSE, Idoia Mendia, s'han posicionat a favor de recuperar el llaç blau. "He recuperat el llaç blau que tantes vegades vam haver de posar-nos a Euskadi per denunciar la barbàrie d'ETA", ha destacat la líder socialista. "És el símbol de la resistència cívica que va vèncer el terror", ha opinat el dirigent popular.

El PNB ha expressat el seu posicionament a través d'un comunicat, en el qual ha celebrat la decisió de l'organització. "Durant molts anys, massa, hem dit a ETA que l'únic comunicat que esperàvem els bascos i les basques era el de la seva dissolució unilateral, efectiva i definitiva. Aquesta última comunicació, per fi, ha arribat", ha reblat.

stats