EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 17/09/2012

Otegi fa un nou gest i demana perdó a les víctimes

Ara
2 min
Arnaldo Otegi demana perdó a les víctimes en un llibre escrit des de la presó.

BARCELONAEl líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi fa un pas més en el procés de normalització política del País Basc i de reconciliació social. En el seu llibre El tiempo de las luces , que ha escrit des de la presó i que sortirà a la venda el 28 de setembre (el diari Gara en publicava alguns fragments ahir), Otegi analitza l'estat del procés de transformació de l'esquerra abertzale i demana perdó a les víctimes d'ETA: "L'esquerra abertzale ha reconegut i reconeix el dolor causat, i jo vull anar més enllà i dir que si en la meva condició de portaveu (i parlo en nom de tots els portaveus de Batasuna) he afegit dolor, sofriment o humiliació a les famílies de les víctimes d'accions armades d'ETA, vull demanar-los des d'aquí les meves més sinceres disculpes, acompanyades d'un ho sento de tot cor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convicció en la lluita pacífica

A més, el líder abertzale confessa que si ara ho hagués de fer, apostaria "amb claredat" i de manera exclusiva per "vies de lluita pacífica i desobedient, tant per qüestions ètiques com polítiques". Otegi també admet haver militat a ETA i haver "practicat la lluita armada" durant el franquisme. El llibre l'ha prologat el líder del Sinn Féin Gerry Adams.

La publicació d'aquest primer extracte no va passar desapercebuda, esclar, en una jornada clarament preelectoral. Tots els candidats van passar ahir per Lapuebla de Labarca, on se celebrava la festa de la verema de la Rioja alabesa. El lehendakari, el socialista Patxi López, va donar la "benvinguda" a les disculpes d'Otegi, tot i que va lamentar que n'hi hagi que comencen 20 anys tard a reconèixer el que ha suposat perpetuar el terrorisme. "Però bé, és avançar en una direcció que crec que és la correcta", va dir. López va aprofitar per advertir els sobiranistes bascos que la independència té un alt cost i pot portar el territori a l'enfonsament.

El candidat del PNB a lehendakari, Iñigo Urkullu, va assegurar que espera que les paraules d'Otegi siguin sinceres i va afegir que la "revisió crítica del passat és la garantia de no repetir el que ha estat un error i un horror en el passat". Urkullu va animar la resta de presos d'ETA a seguir aquest camí i també va demanar al govern basc que apliqui una política penitenciària "més flexible" als presos que demanin perdó. Qui sí que va ignorar les disculpes d'Otegi va ser el candidat del PP, Antonio Basagoiti, que va centrar el discurs a advertir que l'opció de la independència és "una prima de risc que desestabilitza l'economia". A més, va reclamar "unitat" dins del PP davant la polèmica generada al voltant de la llibertat condicional de l'etarra Iosu Uribetxeberria per donar una imatge de fermesa contra ETA.

El candidat de Bildu al Parlament basc Pello Urizar va demanar a la resta de formacions que prenguin partit en la normalització política perquè l'esquerra abertzale està "fent passos" mentre que d'altres no s'han mogut.

stats