Política 26/08/2013

Ruz cita la dona de Bárcenas per comunicar-li l'embargament dels seus béns

Rosalía Iglesias ha de cobrir la fiança civil de sis milions d'euros que se li va imposar pel cas Gürtel i que no ha pagat

Efe
2 min
La dona de l'extresorer del PP està imputada per la seva relació amb el cas Gürtel.

Madrid P { margin-bottom: 0.21cm; } El jutjat del magistrat Pablo Ruz ha citat dimecres que ve Rosalía Iglesias, la dona de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, per comunicar-li l'inici de l'embargament dels seus béns per tal de cobrir la fiança civil de 6 milions que li va imposar pel cas Gürtel i que no ha pagat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge li va donar un termini de deu dies per abonar aquesta fiança, destinada a afrontar les responsabilitats pecuniàries davant d'una eventual condemna pels delictes que se li imputen, i com que no l'ha pagat, l'emplaça dimecres a les 9.00 hores perquè comparegui personalment i, en els tres dies següents, lliuri una llista amb els seus béns embargables.

Ruz ja ha embargat els béns del seu marit –a qui va imposar una fiança civil de 43,2 milions d'euros–, entre ells, el seu domicili familiar al carrer madrileny Príncipe de Vergara i els seus comptes bancaris a Espanya, on acumulava almenys 700.000 euros.

Entre els béns que es van embargar a l'extresorer figura també un habitatge unifamiliar al municipi lleidatà de Naut Aran, proper a l'estació d'esquí de Baqueira Beret, i dues places de garatge en aquesta localitat, propietats que el matrimoni té al 50 per cent.

El secretari del jutjat de Ruz ha demanat en una diligència notificada avui la informació de què disposa el ministeri de Justícia sobre la situació econòmica i patrimonial de Rosalía Iglesias. La dona de Bárcenas està imputada en el cas Gürtel pels delictes de frau fiscal, cooperació en delicte de blanqueig de capitals, falsedat documental i temptativa d'estafa processal.

En un procés com aquest, el primer que es procura per atendre la fiança civil és aconseguir diners en efectiu dels imputats, i en una segona fase es recorre a l'embargament dels seus béns.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar a Ruz fixar la fiança civil d'Iglesias en 5.975.000 euros, després que l'acusació popular que exerceix l'associació Advocats Demòcrates d'Europa (Adade) reclamés una fiança de 3.058.984 euros.

El jutge va fer el càlcul de la fiança civil que va imposar finalment a Iglesias el 31 de juliol tenint en compte les quotes que va defraudar a Hisenda per IRPF en els exercicis 2002, 2003 i 2006 –4.068.785 euros–, el delicte de falsedat en document mercantil i estafa en grau de temptativa –63.000 euros– i el blanqueig –350.000 euros–, als quals va afegir el terç legal que preveu la llei d'enjudiciament criminal.

El 2 de juliol, Ruz ja va ordenar el bloqueig dels comptes a nom de Bárcenas i la seva dona a Bankia, i deu dies després va demanar a CaixaBank que bloquegés cinc comptes del matrimoni a través dels quals suposadament haurien pretès traspassar "operacions i saldos existents" a Bankia.

stats