Política 18/12/2015

Els missatges finals de campanya aplanen el camí al pacte PP-C's... si sumen prou escons

Rajoy i Sánchez refreden una gran coalició entre socialistes i populars i Rivera tanca la porta a un acord amb les esquerres

Ferran Casas
3 min
Albert Rivera i Mariano Rajoy / EFE

MadridEl debat sobre els pactes postelectorals ha estat una constant en la campanya, tot i que mai ha acabat de presidir l'agenda. La corrupció, els atacs creuats, les pensions, l'atemptat a Kabul, el cop de puny a Mariano Rajoy a Pontevedra o Catalunya hi han anat compartint protagonisme. Les darreres hores de la campanya estan, però, presidides pel creuament de declaracions sobre pactes. Les fórmules que uns i altres veten –el joc és a tres perquè Podem només contempla un acord amb el PSOE i sempre i quan Pablo Iglesias sigui el més votat el diumenge– donen pistes de quines són les possibilitats d'acord vives. A hores d'ara, només sembla possible una entesa entre el PP i C's. Els d'Albert Rivera voldrien limitar-se a facilitar la investidura, però en cap cas entrar en un govern presidit per Rajoy. Faltarà que uns i altres sumin, cosa que les darreres enquestes publicades posen en qüestió dibuixant un escenari molt incert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entra al pactòmetre de l'ARA per veure tot el ventall d'acords per la governabilitat d'EspanyaEl dijous al vespre, l'entorn del cap de l'executiu va filtrar en alguns mitjans –avui 'El Mundo' se'n fa ressò a la seva portada– que estaven contemplant la possibilitat d'oferir al PSOE una aliança estable, a l'estil de la que sosté a Alemanya a la conservadora Angela Merkel, sempre que Pedro Sánchez s'apartés i no fos el número dos del govern. Les ferides del debat i les acusacions de "falta de decència" del cap de l'oposició a Rajoy encara supuren. La filtració s'ha de llegir també com la resposta dels estrategs del PP al 'no' d'Albert Rivera a un pacte estable de legislatura amb el PP com el que va proposar Rajoy dimarts. Però aquest divendres, des de Saragossa, Sánchez ha dit que no, que ni parlar-ne, i que el seu objectiu passa per desallotjar del govern el PP. "El que volem és fer-lo fora, senyor Rajoy", ha dit.

El mateix Rajoy afirmava des de Brussel·les que ni ell ni ningú altre del partit "ha proposat una coalició al PSOE" formalment. D'aquest assumpte, ha explicat, en parlarà a partir del dilluns. Ha desautoritzat els que, des del seu propi partit, alimenten aquesta idea, i ha afirmat que el que li cal a Espanya és "un govern estable", tot i que tampoc ha tancat la porta a res.

Així, les mirades es posaven de nou en Rivera. I què hi diu ell? Doncs que de coalició de perdedors contra el PP res de res. Fa dues setmanes, el polític català defugia parlar de pactes i es limitava a dir que sortia a guanyar. Ara, però, ja contempla hipòtesis per al proper debat d'investidura i no descarta abstenir-se per facilitar l'elecció del futur president espanyol un cop assumeix la dificultat de ser primer. Una abstenció que, ha admès en els últims dies, no té el valor d'un vot favorable i per tant no els permetrà exigir gaires contrapartides. El que no està disposat a fer en cap cas és un pacte amb les esquerres, perquè considera incompatible el seu programa amb el de Podem per assumptes com ara el dret a decidir.

stats