Política 13/09/2012

Artur Mas a Madrid: "Catalunya necessita un estat"

"Catalunya necessita l'instrument d'un estat, qualsevol nació el pot arribar a tenir; aquest és el clam de la gent", diu el president de la Generalitat a la capital espanyola. "Havíem pensat durant molt de temps que aquest estat podia ser l'espanyol i hem treballat molt perquè això fos així", afegeix. Mas reclama que no es minimitzi la manifestació de la Diada i una consulta per preguntar si Catalunya és una nació

Joan Faus
4 min

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dijous a Madrid que es pugui consultar als catalans si creuen que Catalunya és una nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya necessita l'instrument d'un estat, qualsevol nació el pot arribar a tenir. Aquest és el clam de la gent, de forma pacífica, democràtica i il·lusionant; necessitem un estat", ha dit en un esmorzar informatiu. "Havíem pensat durant molt temps que aquest estat podia ser l'espanyol i hem treballat molt perquè això fos així, però potser nosaltres mateixos no hem treballat suficientment bé, o no hem tingut força per aconseguir que això fos d'aquesta manera, però en qualsevol cas Catalunya necessita un instrument d'estat i crec que aquest és el llenguatge que se'ns està transmetent des del carrer", ha afegit.

Objectiu durant dècades: transformar l'Estat

Mas ha afirmat: "Durant dècades, parlo de dècades, no d'anys sinó de dècades, el nostre objectiu va ser intentar transformar l'Estat i ajudar-lo perquè fos també el nostre. Aquest ha sigut el nostre objectiu, el de la majoria de la societat catalana, tinguin-ho també en compte. El nostre objectiu ha sigut durant dècades transformar l'Estat perquè aquest Estat d'una manera o d'una altra poguéssim considerar-lo el nostre; que fos un Estat amable en el qual Catalunya pogués encaixar bé i pogués anar avançant en les seves aspiracions nacionals, en el seu reconeixement i respecte lingüístic i cultural, en el seu progrés econòmic, en la seva modernització... Aquesta ha sigut la nostra política".

Catalunya és una nació

"Catalunya és una nació –ha afegit el president–. Si partim d'aquí hi ha moltes coses que es poden resoldre, però si neguem això, si neguem la pura evidència, aleshores hi ha moltes coses que no es poden resoldre. I si no es poden resoldre, entenguin que aleshores un poble que té molta història al darrere i anhel de futur vulgui resoldre pacíficament i de forma estrictament europea aquest futur". "I dic de forma estrictament europea, perquè com vostès poden comprendre, no ens hem tornat bojos. Quan els catalans reclamen instruments d'estat ho fan dins del marc europeu i fins i tot de l'euro, que intentem defensar", ha afegit després de parlar de "30 anys de col·laboració màxima per intentar que l'Estat fos el nostre estat". Preguntat sobre la independència, ha dit que Catalunya està en una transició i ha d'anar passant etapes, la primera de les quals és la negociació del pacte fiscal. El dia 20 el president de la Generalitat es reuneix amb Mariano Rajoy a la Moncloa, on s'ha d'abordar el pacte fiscal "en la línia del concert econòmic". "A curt termini veurem quina resposta se'ns dóna des del conjunt de l'Estat", ha afirmat, "i veurem com es van concretant els calendaris en matèria d'un possible acord".

No té previst convocar eleccions si no és "estrictament necessari"

En aquest sentit, ha assegurat que "segons com vagin les coses" aquesta transició agafarà més o menys ritme, i que no té previst convocar eleccions a curt termini, però que ho farà si s'arriba a un moment ingovernable i és "estrictament necessari". Ha dit, a més, que la supressió de l'autonomia no "resoldria res" i "seria una absurditat", i que seria millor "entendre la realitat, escoltar les dues parts i trobar solucions".

Missatge internacional

Com avançava l'ARA en l'edició d'avui, Mas ha volgut enviar un missatge en clau internacional perquè "ho entenguin bé els representants dels mitjans de comunicació internacionals", donant a entendre que els problemes de Catalunya no són fruit de la crisi, sinó d'anys de greuges. I ha posat d'exemple el suport de CiU a l'Estat en els últims 30 anys, que, al seu parer, no s'ha correspost en termes de finançament, inversions i respecte a la identitat.

Que no es minimitzi la manifestació

El president català ha demanat que "no es minimitzi" l'impacte de la manifestació a favor de la independència de dimarts a Barcelona, i ha dit que fer-ho "seria un gravíssim error". Ha dit que el "sentiment" dels manifestants era que "per aquest camí Catalunya no pot continuar i ha de formular un projecte propi".

Ha assegurat que "observant-lo de prop ja es veu la magnitud del procés que es viu a Catalunya", i que "potser és la més delicada" de totes les vegades que ha estat a la capital espanyola. Ha afegit, però, que "és important poder parlar" de la realitat catalana.

També ha dit que "Espanya no es creu l'estat federal", com demostra el fracàs del Senat, i "quan som en una democràcia cal parlar de forma civilitzada les coses".

Absències destacades: cap ministre

La intervenció de Mas a Madrid es produeix dos dies després de la massiva manifestació a favor de la independència que es va celebrar als carrers de Barcelona. Entre els assistents a l'acte hi havia l'expresident de la Generalitat José Montilla i el president d'Abertis, Salvador Alemany. Però no hi era present cap membre del PP ni del govern espanyol, ni tampoc el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, una absència que Mas ha minimitzat. "Duran no ve a l'esmorzar perquè el metge li ha recomanat repòs absolut, va anar a la manifestació en cadira de rodes", ha dit. El líder d'UDC es va lesionar jugant a futbol.

La crisi econòmica

La primera part del discurs del president català s'ha centrat en la situació econòmica. "Sóc dels que creuen que Espanya té actius i capacitat per sortir de la situació. Si parlés de Catalunya no en tindria cap dubte, si parlés del conjunt d'Espanya tindria pocs dubtes", ha dit. Ha remarcat la importància que el govern espanyol inverteixi en Catalunya i ha assegurat que davant la caiguda de la demanda interna, l'exterior és l'única que pot tirar del carro i que, per tant, "cal invertir en els motors del conjunt de l'Estat on això és evident, i on és molt evident és a Catalunya".

En aquest sentit, ha lamentat que Espanya no aprofiti aquest "motor", és a dir, Catalunya, i no hi inverteixi prou. Ha posat d'exemple que no s'hagin acabat els accessos ferroviaris al port de Barcelona i ha assegurat que no és fruit de la crisi, sinó "dels incompliments de molts anys enrere", parlant de la "paradoxa tremenda" entre realitat i potencialitats.

Ha tornat a reiterar la seva aposta per l'austeritat i el compliment dels objectius de dèficit, però ha lamentat que l'Estat no hagi compartit el punt de dèficit addicional que li ha atorgat Brussel·les per a aquest any. També ha dit que "no té cap sentit" i és "el món al revés" que Catalunya hagi de demanar un rescat a Espanya, quan cada any té un dèficit fiscal de 16.000 milions.

stats