El PNB i Amaiur es disputen la victòria a Euskadi, segons les enquestes a les generals del 20-N

El diari 'Gara' atribueix la victòria a Amaiur, mentre que el Deia ho fa pel PNB, tot i que el govern basc preveia un triple empat entre PNB, PSE i el PP

Les enquestes dels diferents diaris bascos apunten a una ajustada victòria nacionalista al País Basc i Navarra. El PNV obtindria la victòria a la comunitat autònoma basca, segons DEIA, mentre que Amaiur podria ser la força més votada al conjunt d'Euskal Herria. El PNB guanyaria a Euskadi però no té assegurat poder fer grup parlamentari al Congrés de Diputats i necessitaria treure cinc escons per Biscaia al seu principal feu , segons una enquesta elaborada per CIES, DEIA i Grup Notícies , que augura una altíssima participació ( del 73 %, enfront del 64,9% de 2008) , i detecta un alt nombre d'indecisos (280.000 bascos no sabrien avui què votar , o ni tan sols si ho faran ). L'enquesta augura també un fort retrocés al PSE i no detecta avenços significatius al PP ( que quedaria relegat al quart lloc en la preferència dels bascos ) i, en canvi, atribueix cinc escons a Amaiur , que obtindria així grup parlamentari a Madrid i estaria en disposició de disputar als socialistes la condició de segona força política a la comunicat autònoma basca .

Per la seva banda, segons Gara, Amaiur té la possibilitat de ser la primera força en nombre d'escons d'Euskal Herria i portar 7 diputats al Congrés de Madrid , si diumenge que ve les urnes confirmen les dades de l'enquesta elaborada per Invesco. A continuació seguiria la coalició PP - UPN , que obtindria 6 representants , tot i que podria pujar a 7 si aconsegueix esgarrapar el que s'està jugant amb el PSE a Àlaba . Segons el sondeig , PNB i PSOE empatarien a 5 diputats .

Aquestes dades contrasten amb les que va donar divendres el govern basc. PNB , PSE -EE i PP obtindrien a les pròximes eleccions generals entre quatre i cinc escons cadascun , mentre que Amaiur obtindria entre tres i cinc dels 18 escons en joc , segons un estudi preelectoral realitzat pel gabinet de Prospecció Sociològica del govern basc. Aquesta enquesta ha sigut presentada pel director del gabinet , Víctor Urrutia , que ha assenyalat que hi ha, per tant , en aquests moments , un " empat tècnic " . L'enquesta va ser realitzada després del comunicat d'ETA d'anunci de cessament definitiu de l'activitat armada a un total de 2.254 persones .

Per territoris , a Àlaba el PP obtindria entre un i dos representants ; el PSE, un; i PNB i Amaiur, entre zero i un. A Biscaia , dels vuit escons possibles , el PNB aconseguiria tres escons ; PP i PSE -EE n'aconseguirien dos cadascun; i Amaiur, un. A Guipúscoa , Amaiur tindria entre dos i tres representants ; el PNB, un; un altre PP; i entre un i dos el PSE - EE . El 73 per cent dels consultats creu que el pròxim president serà Mariano Rajoy, enfront d'un 12 per cent, que es decanta per Alfredo Pérez Rubalcaba . No obstant això , quan es pregunta qui els agradaria que fos el president , un 37 per cent prefereix Rubalcaba davant del 15 per cent que prefereix Rajoy .