Política 03/03/2015

El PSC celebra que ICV es declari “federalista”

El portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, considera "positiu" que abans de les eleccions muncipals s'"aclareixin" les posicions en el debat nacional

Núria Orriols
2 min
Maurici Lucena, en roda de premsa aquest dijous / ACN

BarcelonaEl portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha celebrat aquest dimarts que ICV hagi abraçat la tesi “federalista” en la passada convenció nacional del partit. Per a Lucena, els ecosocialistes s’han acostat a les seves posicions i ha considerat que és “important” que un partit com el que dirigeix Joan Herrera i Dolors Camats pensi que el federalisme és el “millor projecte”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Lucena, és "positiu" que abans de les eleccions municipals s’”aclareixin” les posicions respecte el debat nacional malgrat que això posi en peu de guerra els sectors més sobiranistes de la formació ecosocialista. Sobre si augura un futur similar al del PSC pel que fa a moviments crítics interns, Lucena ha fet un “Déu dirà!”.

El socialista ambé ha tret ferro al nou pacte entre Avancem —moviment dirigit per l’exsocialista Joan Ignasi Elena— i ERC per concórrer a les eleccions muncipals. “Constato que les persones d’Avancem són independentistes i per tant, no formen part de projecte polític del PSC”, ha dit. En aquest punt, el socialista també ha fet referència als republicans, ja que considera que la captació d’independents o de dirigents d’altres partits per part dels de Junqueras “demostra” la “inseguretat” del partit amb les seves bases. "Hi ha militants que piquen pedra i no arriben mai a formar part de cap llista", ha dit.

Sobre els pressupostos

Lucena ha titllat d’”incompetència oceànica” la gestió de CiU i ERC en la qüestió de les estructures d’estat, ja que la setmana passada el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va tombar les esmenes que les incorporaven a la llei d’acompanyament dels pressupostos. En aquest sentit, ha assegurat que el dictamen del CGE indica que el pacte entre convergents i republicans és “fortament inestable” i ha demanat explicacions a les dues forces polítiques per justificar la “patinada monumental”.

Sobre el futur de les estructures d’estat, amb la reformulació de les esmenes, Lucena ha afirmat que serà un “exercici de fum” per seguir-ne parlant “sense cap fonament sòlid”. “El CGE ha tombat el principal projecte de CiU i ERC d’ara al 27-S”, ha asseverat.

Alhora, ha denunciat els pressupostos —que es debatran en el ple de Parlament— tenen un caràcter “antisocial” i ha asseverat que “consoliden les retallades als serveis públics”.

stats