Política 13/02/2014

PP i C's es queden sols vinculant el procés amb violència política al Parlament

La resta de forces reivindiquen el dret a decidir i rebutgen l'estratègia de fer veure que provoca una fractura social

Roger Tugas
2 min
Carina Mejías, aquest dijous al Parlament

BarcelonaCiutadans ha defensat aquest dijous una moció al Parlament que formalment denunciava la violència per motius polítics però que la diputada que la ha defensat, Carina Mejías, ha volgut convertir durant la seva exposició en una defensa que el procés sobiranista és una font de conflictes i de fractura social. "Cal posar remei a la fractura social provocada per la deriva separatista del Govern", ha etzibat Mejías.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, C's només ha rebut el suport del PP en aquest argumentari. Així, el diputat de CiU Benet Maimó ha lamentat que "l'exposició de motius és esbiaixada" i ha reclamat que "s'ha de permetre el dret a exercir el dret a vot, a la democràcia en estat pur", mentre que la diputada d'ERC Gemma Calvet ha criticat que precisament són algunes declaracions de C's les que alimenten el frontisme.

"El que distorsiona les relacions entre persones no és votar, sinó evitar que es voti", ha etzibat Jaume Bosch (ICV-EUiA), a qui no se li han acceptat les esmenes que denunciaven també la violència verbal d'Intereconomía i 13TV, l'equiparació que va fer el PP del procés català amb la violència d'ETA i les actuacions de grups feixistes, de nazis i homòfobs. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha afirmat igualment que entén "la pau com l'absència de relacions que violenten les persones", i ha titllat també de violència la legislació hipotecària, les retallades o algunes actuacions policials.

Al seu torn, el diputat del PSC Daniel Fernández ha negat que per ara existeixi fractura social a causa del procés, però tampoc no ha acceptat la idea "idíl·lica que nega que un procés com aquest provoca tensions". "No hauríem de negar-ho, hauríem de vehicular-ho perquè es resolgui políticament", ha defensat.

Per contra, la diputada del PP María José Cuevas ha fet costat C's en assegurar que "hi ha por de qui no dóna suport a la secessió a expressar-se públicament".

El debat, de fet, ha culminat amb discussions tenses de C's amb ERC i la CUP. Tot i això, la majoria de punts de la moció s'han aprovat, ja que l'articulat no feia cap menció al procés.

stats