Política 09/09/2012

Patxi López: "Catalunya és on segurament més s'està retallant"

El candidat del PSE a la presidència del govern basc només descarta, d'entrada, pactar amb EH Bildu

Efe
3 min

MadridEl lehendakari, Patxi López, creu que el PNB i el PP "podrien entendre" i arribar a un pacte de govern en la pròxima legislatura, ja que tots dos aposten per les retallades i cada vegada que s'ha "parlat de diners les dues dretes s'han posat molt d'acord ". Ha recordat que el president del PNB, Íñigo Urkullu, va dir al seu bloc que el president del govern, Mariano Rajoy, "ha fet el que havia de fer" i ha apostat per "apujar les taxes educatives o posar preu a la sanitat per tenir més recursos ", retallades similars" als que estan fent els seus coreligionaris a Catalunya, la comunitat on segurament més s'està retallant ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Patxi López ha analitzat en una entrevista a Efe els possibles pactes postelectorals després dels comicis bascos del 21 d'octubre, els primers sense la violència d'ETA i en què totes les enquestes auguren una majoria nacionalista al Parlament Basc, amb el PNB com guanyador, seguit d'EH Bildu, el PSE-EE i el PP.

El lehendakari té clar que en les pròximes eleccions estan en joc quatre models: el del PP, que és el del "retallada sobre retallada", el del PNB que "és el de la retallada a la basca", el de Bildu que és "la res, la no gestió, les escombraries ", en referència a la implantació d'un nou model de gestió dels residus a Guipúscoa, i el del PSE.

Sobre aquest últim, aplicat pel govern basc, ha resumit que consisteix a "ajustar, ser eficaços i eficients, complir els compromisos i objectius amb el dèficit" però sense desmantellar l'estat de benestar i "les ajudes que garanteixen el futur".

Els abertzales, descartats

El lehendakari ha aclarit que quan va dir que no es veu en un govern de coalició PNB-PSE es referia només a si mateix, i ha matisat que l'únic que ha "descartat són les aliances amb Bildu" perquè els separen "abismes de recorregut democràtic "i s'oposen a" tot el que permet progressar".

"Jo entenc que a la societat basca hi ha un pòsit de record d'aquells governs de coalició entre el PSE i el PNB que van ser uns magnífics anys per al desenvolupament de l'autogovern i de les grans institucions de l'autogovern", ha comentat.

No obstant això, Patxi López entén que ara "estem en altres temps" i que aquest país s'ha de construir "entre tots", amb voluntat política, ja sigui "al govern o a l'oposició", com va fer el seu partit quan va pactar set pressupostos en temps de Juan José Ibarretxe (PNB), tot i que els separaven grans diferències.

Preguntat sobre si això vol dir que el PSE-EE prefereix anar a l'oposició, ha subratllat que el que vol és que "primer parlin els ciutadans" a les urnes, ja que creu que van a votar perquè "el PSE sigui govern" i donaran suport el que ha significat la seva gestió.

El lehendakari no ha volgut descartar la possibilitat de repetir un acord amb el PP perquè diu haver "après la lliçó" del que ha passat el 2009, quan va negar un pacte amb els populars que després es va produir, però ha reconegut que les diferències entre els dos partits "són substancials".

La relació amb el PP

"Al final vam pactar amb el PP perquè tots dos enteníem la necessitat que calia canviar els temps a Euskadi i que havíem d'obrir un temps per a la llibertat, lluitant contra el terrorisme, un temps que deixés enrere la divisió, la bronca i l'enfrontament , amb els debats identitaris dels que governaven ", ha explicat.

Ara, però, considera que l'oferiment que ha fet el president del PP basc, Antonio Basagoiti, el PNB i el PSE per blindar els avenços en la pacificació "no és necessari", perquè això "està en la proposta de tots els partits "i" el que cal és treballar i no fer proclames ".

Ha advertit, d'altra banda, que "molta gent" està fent la campanya a Bildu, sobretot els que més l'ataquen, una cosa "reconegut" fins i tot per alguns dirigents del PP.

Respecte a les crítiques d'algunes associacions de víctimes del terrorisme al Partit Popular per la possible excarceració de presos d'ETA malalts, Patxi López ha manifestat que el que no entén "són les crítiques del PP al PP".

"Em sembla que en un partit democràtic no hauria d'haver crítiques per aplicar la llei i per defensar l'Estat de Dret", ha conclòs.

stats