ONZE DE SETEMBRE
Política 06/09/2016

El PDC avisa ERC que prioritzar l'eix ideològic fa "mal al procés"

Acusa els republicans d'escenificar un nou tripartit per la Diada

Núria Orriols
3 min
El PDC avisa ERC que prioritzar L’eix ideològic fa “mal al procés”

BarcelonaL’acte que celebraran ERC, Podem i la CUP divendres per commemorar la històrica Diada del 1976 celebrada a Sant Boi ha generat malestar al Partit Demòcrata Català (PDC), que no ha sigut convidat a l’acte. “Ens han exclòs”, va expressar la coordinadora general del partit, Marta Pascal, que va carregar contra ERC. Segons la dirigent demòcrata, que els republicans s’abonin a un acte on no es compta amb ells “pot ser un signe” que la seva prioritat no sigui el procés sinó caminar cap a un govern d’esquerres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal va acusar els seus socis d’“utilitzar” la Diada per dibuixar un possible nou tripartit. “En un moment tan clau del full de ruta les temptacions partidistes han de quedar enrere”, va dir interpretant que l’acte no és només una commemoració, sinó un indicador de les prioritats dels republicans. “Fa mal al procés”, va sentenciar. Pascal va fer una crida a la unitat “rotunda” de les forces indepedentistes aquest Onze de Setembre, sobretot en aquest punt del camí sobiranista.

Des d’ERC treien ferro ahir a la commemoració conjunta de les esquerres de la Diada del 76, any en què per primer cop després de la dictadura de Franco l’Assemblea de Catalunya va organitzar un acte massiu amb totes les forces catalanistes. Fonts d’ERC aclarien que l’acte ha sigut “liderat” des del món local i que no “exclouen” ningú.

No és la primera vegada, però, que la hipòtesi d’un nou tripartit plana sobre la relació entre el PDC i ERC: ja va circular durant les negociacions per la investidura entre Junts pel Sí i la CUP. Artur Mas encara no havia fet el pas al costat i l’esquerra anticapitalista reclamava a ERC que es postulés i busqués aliances amb altres formacions al Parlament per forjar un executiu significat cap a l’esquerra, comptant amb els vots dels comuns.

Qui participarà en l’acte de Sant Boi? Està previst que hi siguin el líder d’ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, i la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Reunió Puigdemont-ANC

Més enllà de les crítiques als seus socis de Govern, Pascal també va donar un missatge de suport a la mobilització que organitzen l’ANC i Òmnium l’Onze de Setembre i va anunciar que la direcció del PDC, juntament amb consellers del Govern d’aquest color polític, hi serà present. Entre els participants, hi haurà l’actual portaveu del Govern, Neus Munté. Una de les incògnites que s’han de resoldre aquesta setmana és la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la manifestació, un cop el seu predecessor, Artur Mas, ja ha anunciat que aquest any sí que hi serà, perquè ja no és cap de l’executiu. Aquesta setmana el líder de l’ANC, Jordi Sànchez, s’ha de reunir amb Puigdemont -possiblement demà, segons fonts consultades per l’ARA- per exposar-li “formalment” els detalls de la Diada i serà en el marc d’aquesta trobada que el president li comunicarà la seva decisió.

D’altra banda, qui va anunciar ahir que es manifestarà aquest Onze de Setembre va ser Albano Dante Fachin, juntament amb altres membres de la direcció de Podem. Ara bé, va deixar clar que no està d’acord amb el full de ruta independentista i que, precisament, la seva intenció és visualitzar que hi ha una “alternativa” a Junts pel Sí i la CUP. Tal com ja ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -que enguany també es manifestarà-, la seva missió passa per “reconstruir” les majories al voltant del dret a decidir. Malgrat la participació de la direcció de Podem, el partit com a organització no farà una crida a assistir a la mobilització d’Òmnium i l’ANC sinó que esperonarà la participació en l’acte que Catalunya Sí que es Pot ha organitzat també a Sant Boi de Llobregat diumenge el matí.

stats