Política 05/08/2016

El PDC descarta integrar-se al grup d’ERC i anirà al mixt

Josep Lluís Cleries intenta ‘in extremis’ tenir-ne amb els canaris al Senat però la mesa també ho evita

N. Vidal / F. Casas
2 min
Mas denuncia una operació  per “destruir” el PDC i el procés

Barcelona / MadridSetmana complicada per al Partit Demòcrata Català (PDC). No han servit de res els esforços de la formació per evitar quedar-se al grup mixt de les Corts espanyoles després que el PP i el PSOE es desdiguessin del compromís adquirit amb els independentistes i fessin una lectura estricta del reglament. El partit va confirmar ahir per boca de Marta Pascal -coordinadora general i una de les cares de la nova direcció executiva- que descartava la possibilitat de convèncer ERC per integrar-se al seu grup. Pascal, que només un dia abans havia obert la porta a un pacte amb els republicans que permetés l’accés dels seus parlamentaris al grup d’ERC al Congrés i el Senat per tenir mes visibilitat i recursos, va tancar el debat. “Som el grup majoritari al grup mixt i utilitzarem aquesta força per fer política des d’allà”, va raonar la coordinadora general en una entrevista al 3/24.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que ahir al matí algunes veus dels republicans no feien lletjos, almenys públicament, a acollir els representants del PDC -el senador Santi Vidal afirmava que se sentiria “còmode” integrant-los al seu grup-, les reticències han sigut evidents en les últimes hores. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ja va expressar dimecres que considerava més encertat que hi continuïn havent “diverses veus al Congrés” i que era preferible tenir “una veu de centredreta independentista i una altra d’esquerra i de caràcter republicà”. Més contundent va ser el cap de llista dels republicans, Gabriel Rufián, que va afirmar que no veia “per enlloc” els avantatges de formar un únic grup en lloc de liderar el mixt i tenir el d’ERC.

Últim intent i recurs al TC

Descartada la possibilitat de compartir visibilitat al Congrés amb els republicans, el PDC va intentar un últim moviment al Senat per disposar de veu pròpia. El portaveu a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, va pilotar l’operació, que consistia a formar una “aliança permanent” amb els dos senadors regionalistes canaris per sumar el còmput imprescindible de sis escons perquè el grup no fos dissolt. El PDC, que amb els seus quatre senadors i sis de préstec tenia els deu necessaris per fer grup, va voler-se registrar amb els seus, dos senadors d’ERC i Coalició Canària, un de Bildu i un de l’Agrupació Socialista de la Gomera, que tornarien després als respectius grups o al mixt. A principis de setmana, la mesa -controlada pel PP- ja s’hi va negar perquè en la proposta de grup del PDC hi havia més representants sense carnet nacionalista que membres de la formació. L’alternativa d’ahir -sumar un bloc d’almenys sis senadors amb els canaris, i arribar fins a deu amb altres cessions- tampoc va passar el sedàs. Després de desestimar els recursos del PDC, la mesa va enviar finalment els quatre senadors del partit nacionalista al grup mixt.

Constatat aquest escenari, Pascal va anunciar que recorreran al Tribunal Constitucional (TC) la decisió de les dues cambres. “És evident que el reglament ens empara perfectament perquè tinguem grup propi”, va explicar Pascal, que va insistir que la decisió és “política” i no té fonament jurídic.

stats