Política 19/07/2016

El PDC es prepara per contraposar el model de país al d’ERC i els ‘comuns’

Desplegarà el text fundacional camí de les pròximes eleccions

Oriol March
2 min
El PDC es prepara per contraposar el model de país al d’ERC i els ‘comuns’

Barcelona“El partit ha de tenir opinió de tot”. Aquesta és la recepta d’un futur alt dirigent del Partit Demòcrata Català (PDC), que aquest cap de setmana triarà la seva primera direcció executiva, molt probablement encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí. Una de les feines que recauran damunt seu serà desplegar el document fundacional aprovat el 10 de juliol amb la mirada posada a les futures eleccions catalanes, en què la formació hereva de Convergència haurà de contraposar el seu model de país amb ERC -principal rival en la batalla per l’hegemonia independentista- i amb l’espai polític dels comuns. “Ho hem de fer des del carril del mig”, asseguren des de la candidatura, que aquesta setmana està recorrent Catalunya per explicar el seu projecte per liderar el PDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels aspectes en què incidirà la futura cúpula és el que està relacionat amb els impostos. “Estem al límit”, asseguren dirigents consultats. La pugna amb ERC, socis de Govern, va ser evident durant l’elaboració dels pressupostos per al 2016, tombats posteriorment per l’oposició al Parlament. El fet de definir-se com a “independentistes” i partidaris de la “república catalana” en el text fundacional obliga els nous convergents a bastir un model ideològic propi que els distanciï dels republicans. La defensa de la seguretat com a “primera de les llibertats” o bé la promoció del partenariat públic-privat en aspectes com la sanitat, que s’aniran detallant els pròxims mesos, van en aquesta línia.

“En els últims mesos, al partit li ha fet mandra el debat de les idees”, afegeix una veu consultada. Això vol dir que, a partir d’ara, el PDC treballarà internament per tenir una opinió definida sobre immigració -amb un discurs de “drets i responsabilitats”-, la família -amb un “model obert” que l’estableixi com a pilar fonamental de la societat- i la sostenibilitat -que es vol presentar com a oportunitat econòmica a més de ser una necessitat ambiental.

No són pocs els dirigents que, en l’última etapa de CDC, han observat que el partit ha anat a remolc del Govern en qüestions cabdals. Els ajustos pressupostaris del primer govern d’Artur Mas en van ser un exemple clar, i ara la candidatura de Pascal i Bonvehí proposa un model d’economia de mercat “amb rostre social”. Això sí: defensant la feina -creada per les empreses- per davant dels subsidis. El tàndem vol defensar el “dret a decidir en tots els àmbits de la vida”, com ara la llibertat per triar escola, per marcar diferències amb les esquerres.

stats