QÜESTIÓ DE CONFIANÇA
Política 27/09/2016

El PDC reclama a la CUP que no faci una condició del referèndum

El president traslladarà a JxSí la seva proposta abans del debat

Gerard Pruna
3 min
El PDC reclama a la CUP que no faci una condició del referèndum

BarcelonaDemà, quan falti mitja hora per començar el ple de la qüestió de confiança, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reunirà els diputats de Junts pel Sí (JxSí) per avançar-los el contingut de la seva intervenció. Trencarà allà, poc abans de pujar al faristol, l’hermetisme amb què ha encarat els dies previs a la cita, mentre el debat sobre si calia integrar el referèndum en el full de ruta independentista marcava l’agenda dels partits polítics i evidenciava les diferents sensibilitats al voltant d’aquesta qüestió. També dins del PDC, que ahir, a través de la coordinadora general, Marta Pascal, va reclamar a la CUP “unitat i lleialtat” i va avisar que el referèndum no pot ser una condició i que se’n parlarà “quan calgui” perquè primer cal passar la qüestió de confiança i els pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Vol dir això que el discurs de Puigdemont no detallarà el camí que cal seguir? Fonts del Govern asseguren que hi haurà concreció i fugen dels retrets i els avisos a la CUP. “El president porta la qüestió de confiança molt personalment”, afegeixen fonts pròximes al cap de l’executiu, que expliquen que aprofitarà encara el dia d’avui i el matí de demà per acabar de polir detalls. Des de la direcció del PDC es remarca que sempre han dit que “qüestió de confiança i pressupostos” van de bracet i subratllen que si demà s’ha de fer aquest debat és perquè els cupaires van tombar els comptes del 2016.

Un membre de la direcció apunta que les paraules de Pascal no tanquen la porta al referèndum, sinó que van en la línia que primer cal “esgotar el full de ruta actual”. És a dir, que serà un cop complertes les etapes previstes i si el govern espanyol no ha accedit a un referèndum pactat quan s’haurà de posar en marxa l’alternativa d’un mecanisme vinculant -es vol fugir del concepte unilateral per la connotació negativa que té en l’àmbit internacional- que Puigdemont ja podria començar a concretar demà.

Altres membres del PDC, però, hi veuen una mostra dels equilibris entre les veus del partit que es mostren a favor del referèndum i les que s’hi oposen o tenen dubtes sobre la seva viabilitat. Una divisió que s’ha viscut al partit, però també al Govern -tant entre membres del PDC com d’ERC, com va fer visible la reunió de dimarts passat- i al grup parlamentari, on fa dues setmanes es va viure un debat intens sobre la conveniència o no del referèndum unilateral d’independència (RUI). Encara ara es fan paleses les diferències. Mentre veus com la de Demòcrates de Catalunya aposten pel RUI, un diputat de la coalició apunta que perquè el referèndum sigui vinculant ha de ser “per força pactat amb l’Estat”. “No podem fer un altre 9-N”, coincideix un company seu. Davant les discrepàncies, fonts del grup expliquen que qui ha pres les regnes de la negociació amb la CUP gairebé a títol personal és el president Puigdemont, i que serà qui tindrà l’última paraula.

Vila reivindica el centre

Però no només el referèndum genera debat dins del PDC. Ahir, el conseller de Cultura, Santi Vila, va celebrar que les eleccions basques i gallegues hagin premiat les opcions “centristes” -en al·lusió al PNB i el PP- i es va mostrar esperançat que el 25-S impliqui l’inici d’un “cicle nou”. Davant el ressò que va tenir el seu tuit, en va fer un altre subratllant que Puigdemont compta amb poca gent “més lleial” que ell.

Rajoy avisa: la votació no canviarà res

Mariano Rajoy no pensa canviar de postura passi el que passi dimecres en la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Pugidemont. El president espanyol en funcions va reiterar ahir que el PP “no permetrà que s’incompleixi la llei” ni negociarà “res que afecti la unitat d’Espanya”. “No sabem si el suport de la CUP suposa donar suport també als pressupostos o com afectarà les coses que importen als catalans”, va dir després de la reunió del comitè executiu nacional del seu partit a Madrid.

stats