RELACIÓ ENTRE PARTITS
Política 14/12/2016

PDECat i Demòcrates: crònica d’un distanciament

Els democristians llancen la campanya pel sí al referèndum en un acte amb presència d’ERC i la CUP

Gerard Pruna
2 min
Antoni Castellà va presidir ahir la presentació de la campanya pel sí en el referèndum, que arrencarà demà al barri del Poblenou.

BarcelonaLa presentació de la campanya que impulsa Demòcrates de Catalunya a favor del sí en el referèndum d’independència va suposar ahir un pas més en el distanciament entre aquesta formació i el Partit Demòcrata (PDECat). La presència de representants de les direccions d’ERC i la CUP entre el públic i l’absència de dirigents del PDECat aprofundia una escletxa que dilluns havia fet evident Josep Maria Vila d’Abadal quan, en una entrevista a l’ARA, verbalitzava que, en cas d’anar en coalició, era millor que el partit democristià anés amb ERC “perquè és independentista”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Queden lluny les eleccions espanyoles del 20 de desembre, quan tots dos partits van compartir candidatura. Sis mesos després, en la repetició electoral, Demòcrates ja va optar per no presentar-se i no donar suport explícit a cap candidatura, i ara, apunta un membre de la direcció del PDECat, la distància es fa cada cop més present. “Estem sorpresos per l’actitud”, afegeix. Un altre membre de la cúpula admet que hi ha certa preocupació per la situació, i opina que tots dos partits “haurien de tenir una major entesa” tenint en compte la “similitud sociològica” que, diu, existeix entre les seves bases.

Des de la direcció de Demòcrates, però, es nega aquest distanciament perquè, diuen, “mai hi ha hagut cap apropament”. “Han comès el gravíssim error de creure que vam néixer per anar amb ells”, apunta un dirigent del partit, que reclama al PDECat que “assumeixi que ja no és el pal de paller” de la política catalana. Remarca, a més, que les estratègies dels dos partits pel que fa al camí a seguir en el procés sobiranista són “clarament diferents”. Com a mostra, les discrepàncies exhibides en els últims mesos en aspectes com ara la desobediència, els tempos a l’hora de convocar la mesa d’entitats i partits pel referèndum o, fins i tot, la negativa a tocar el tram autonòmic de l’IRPF.

“Porta a porta virtual”

Tot i les topades i el fet que ahir ningú del PDECat assistís a la roda de premsa -no hi havia hagut invitació formal a cap partit-, des de Demòcrates confien que sí que hi hagi membres del PDECat demà a la nit en el primer acte de la campanya pel sí en el referèndum.

Ahir el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, va fer una crida a tots els partits i entitats sobiranistes a sumar-se a una campanya que en la seva presentació va rebre el suport explícit de Solidaritat Catalana per la Independència -a través d’Uriel Bertran-; l’economista Elisenda Paluzie; la portaveu de la Internacional Commission of European Citizens, Anna Arqué, i els periodistes Jordi Graupera, Enric Vila i Bernat Dedéu. Tots ells van remarcar la necessitat d’iniciar ja una campanya per guanyar un referèndum que cal fer “peti qui peti”.

La campanya, va explicar Castellà, estarà dividida en tres eixos: presència al carrer, implicació de la societat civil organitzada i molta activitat a les xarxes. De fet, aquest tercer aspecte serà una de les claus de la campanya, ja que s’ha dissenyat una estratègia de “porta a porta virtual” destinada a convèncer prop de 60.000 persones que, va dir Castellà, s’ha detectat que han mostrat en els últims quatre mesos dubtes sobre la independència en missatges a Facebook i Twitter.

stats