Política 07/09/2020

El PDECat traslladarà a JxCat que aspira a tenir una veu pròpia al Congrés i al Parlament

Manté els grups parlamentaris però avisa que defensarà la seva línia ideològica

Núria Orriols
3 min
Laurà Borràs acompanyada dels diputats de JxCat després del debat

BarcelonaDesprés del cessament dijous de la consellera d'Empresa Àngels Chacón, l'única representant del PDECat al Govern, el Partit Demòcrata comença a moure fitxa. Aquest dilluns a la tarda s'han reunit els diputats de la formació tant del Congrés com del Parlament per valorar com actuarien a partir d'ara que s'han dividit en dos partits diferents. La decisió ha estat, de moment, mantenir la integritat dels grups i obrir converses amb els seus responsables per intentar trobar-hi un "encaix" del Partit Demòcrata. És a dir, la formació de David Bonvehí aspira a pactar amb Albert Batet, president del grup al Parlament, i Laura Borràs, líder al Congrés, que el PDECat tingui un espai propi per defensar la seva "línia ideològica" i, per tant, votar diferent.

Segons fonts del partit això es podria traduir en demanar a Junts que reservés al PDECat un espai d'intervenció durant els debats o altres mesures per visualitzar-se. Pel que fa a les votacions, es decidiria en cadascuna quin posicionament s'adopta d'acord amb els seus postulats. Un dels arguments del Partit Demòcrata per no confluir a Junts és que Puigdemont "s'ha escorat a l'esquerra", mentre que ells volen representar un espai de centre liberal. També a Madrid consideren que s'ha de prendre una via més pragmàtica, no quedar-se en el "no a tot", i adoptar una política similar a Esquerra o al PNB.

Des de la formació no descarten votar diferent en qüestions amb què el partit vol fer bandera, com la baixada de l'impost de successions -el Govern va eliminar bona part de les bonificacions en els pressupostos d'aquest any- o de l'IRPF. Aquest dimecres hi ha un primer ple, de fet, en què en funció de com vagin les converses amb Borràs o Batet el PDECat ja podria començar a marcar perfil. Hi ha, per exemple, la proposició de llei per posar límit al preu dels lloguers. JxCat hi votarà a favor, però hi ha presentat vuit esmenes, cosa que li ha costat crítiques tant d'ERC com dels comuns i la CUP.

Al Congrés de Diputats l'actuació del PDECat pot ser clau per a la legislatura espanyola, ja que pot decantar les majories parlamentàries a favor del president espanyol, Pedro Sánchez. Aquest dilluns el líder del PSOE ja ha obert la porta a obrir converses amb el partit per intentar pactar els comptes del 2021. Fonts de la formació de David Bonvehí es mostren disposats a parlar dels pressupostos, però avisen que el vot dependrà del que negociïn a canvi.

En tot cas, malgrat la voluntat de marcar perfil ideològic, el PDECat de moment manté la integritat dels grups parlamentaris tant a Barcelona o a Madrid. Si els quatre diputats del Partit Demòcrata de JxCat al Parlament trenquessin, no podrien formar un grup parlamentari propi i quedarien com a diputats no adscrits. En el cas del Congrés, desfarien el grup Plural, on conviuen JxCat, Més País, BNG i Compromís, de manera que tampoc tindrien accés als recursos econòmics corresponents a un grup propi.

Diputats del PDECat:

Parlament: Dels trenta-quatre diputats de Junts per Catalunya, quatre mantenen el carnet del PDECat. Es tracta de Marc Solsona -que és portaveu del partit i membre de la direcció-, Lluís Font -membre de la direcció-, Narcís Clara i Montserrat Macià.

Congrés: Dels vuit diputats de Junts per Catalunya, quatre són del PDECat. Són Ferran Bel -secretari d'organització del partit-, Sergi Miquel, Concepció Cañadell i Genís Boadella -també membre de la direcció del partit.

JxCat comença a organitzar-se al territori

Paral·lelament, Junts per Catalunya avança en la seva organització com a partit. Malgrat que no s'ha aprovat la ponència organitzativa -està en període d'esmenes-, la direcció de la formació ha engegat ja les reunions telemàtiques a escala comarcal -n'hi ha una cinquantena de previstes- per informar sobre la nova formació de Puigdemont als militants que s'hi han apuntat.

El secretari d'organització, David Saldoni, ha estat l'encarregat de convocar aquestes trobades, l'ordre del dia de les quals és explicar com està anant el procés congressual -que s'acaba el 3 d'octubre- i que els associats traslladin els seus dubtes.

stats