Política 30/04/2018

El PDECat aconsegueix l'alcaldia de Sant Martí Sarroca després d'un pacte amb el PSC per fer-ne fora la CUP

Els dos grups han aprovat una moció de censura que ha desbancat l'alcalde cupaire, Toni Ventura

Ara
3 min
El fins ara alcalde de la CUP, Toni Ventura, a la dreta de la imatge d'arxiu

BarcelonaEl PDECat i el PSC han desbancat el fins ara alcalde de la CUP de Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès, Toni Ventura, després que hagin pactat una moció de censura per ascendir a l'alcaldia el regidor del Partit Demòcrata Josep Olivella. El nou alcalde ha assegurat que no entrava en els seus plans ocupar aquest càrrec i ha anunciat que no optarà a la reelecció en la pròxima legislatura i que renuncia al sou que comporta el seu lloc, segons ha assegurat en declaracions recollides per l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple d'avui ha durat amb prou feines 50 minuts, durant els quals s'ha apreciat la tensió entre els set regidors que han signat la moció de censura (del PDECat i el PSC) i els tres regidors que, a partir d'avui, han passat a l'oposició (CUP i ERC), mentre que el regidor no adscrit Manel Romanos s'ha abstingut. Per mostrar el suport amb el ja exalcalde cupaire, el diputat de la CUP Carles Riera i el membre del secretariat nacional Joan Garriga s'han desplaçat fins a l'Ajuntament d'aquest municipi i han criticat l'opció del PDECat de pactar amb els socialistes, a qui els anticapitalistes han posat al sac dels impulsors de l'aplicació del 155.

Des del 2015 la CUP governava amb ERC i el PSC, després que desbanquessin l'històric alcalde Ramon Carbó. El novembre de l'any passat, però, els socialistes van decidir abandonar el govern perquè consideraven que cupaires i republicans utilitzaven l'Ajuntament amb finalitats partidistes. Amb la sortida dels dos regidors socialistes, cupaires i republicans es van quedar en minoria.

El fins ara alcalde Toni Ventura ha qualificat l'acord de "pacte de la vergonya" i ha lamentat que el PDECat "faci teatre i es passegi amb llaços grocs però després sigui capaç de pactar amb el PSC". Ventura ha qualificat els regidors del PDECat de "titelles" de l'anterior alcalde i ara regidor Ramon Carbó, de qui ha dit que és "amo" dels seus companys i que aquests faran el que ell digui, no el que cregui Josep Olivella.

En representació d'ERC, Josep Lluís Climent ha denunciat el "bloqueig constant" amb el qual han hagut de treballar mentre han estat al govern, i ha apuntat que té clar que la moció de censura s'ha dut a terme "per interessos electoralistes". Climent també ha assegurat que el nou alcalde "serà un titella", i a més ha recordat al PDECat: "Tots els municipis van trencant els pactes amb els socialistes per la situació que està vivint Catalunya i vosaltres teniu la vergonya de fer-ho al revés".

Des del PSC, Pere Cano ha explicat que la moció de censura s'ha presentat "perquè és una situació precària i excepcional que necessitava solucions excepcionals". Encara que el PDECat i el PSC havien estat enfrontats durant molts anys, ha afegit, ara han acordat "pensar en els veïns i veïnes per fer avançar el poble", i creuem que "el fet que el govern passi de tres regidors a set és una bona prova de tot això".

La regidora de la CUP Àngels Rus, visiblement emocionada, ha lamentat que els hagin fet fora del govern municipal, que ostentaven des del 2015, ha considerat el pacte "pura estratègia partidista" i ha qualificat el PSC d'un partit que no té "ni principis ni dignitat" per pactar amb un partit amb el qual ha tingut tants problemes al municipi.

Finalment, el portaveu del PDECat i anterior alcalde, Ramon Carbó, ha justificat la moció afirmant que la CUP ha utilitzat una institució que és de tots "per fer apologia de la seva ideologia".

stats