Política 11/12/2016

El PDECat acusa els 'comuns' d'usar el sobiranisme de forma "tàctica i partidista"

La coordinadora general, Marta Pascal, insta l'espai que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que "es mullin" sobre el 'sí' o el 'no' al referèndum

Europa Press
2 min
El PDECat acusa a los 'comuns' d'usar el sobiranisme de forma "tàctica i partidista"

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha acusat els 'comuns' d'utilitzar el sobiranisme de forma "tàctica i partidista" per no pronunciar-se obertament sobre si aposten per votar 'sí' o 'no' en el referèndum independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan els 'comuns' no ho fan i només parlen de referèndum, però no de què pensen ells que ha de passar amb aquest referèndum, fan un ús molt tàctic i partidista d'aquest instrument", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press, després de lamentar que no vulguin assumir les conseqüències de creure en una opció o l'altra. Les crítiques de Pascal arriben precisament l'endemà que els 'comuns' han anunciat que participaran en la cimera del referèndum convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Segons En Comú Podem, el manifest fundacional del nou partit definirà els 'comuns' com a catalanistes, sobiranistes, d'esquerres, republicans i fills d'una "nova època", amb l'aspiració de construir un nou país amb àmplies majories per a això.

Per a la dirigent del PDECat, definir-se com a sobiranistes genera o suposa determinades actituds que no palpa en els 'comuns', per la qual cosa els ha emplaçat a mullar-se, i més perquè, al seu parer, els ciutadans agraeixen que els parlin clar.

Per a Pascal, amb aquesta actitud es perjudiquen ells mateixos perquè al final els ciutadans es preguntaran què defensen els 'comuns', i ha advertit també del risc que l'"unionisme de Ciutadans i PP" els situï al seu bàndol com a partidaris del 'no' pel fet de no decantar-se per cap de les dues opcions.

La força central del catalanisme independentista

Pascal ha explicat que el PDECat aspira a ser la força central del catalanisme independentista sent "permeables i amb costures al centredreta i centreesquerra molt primes perquè molta gent vulgui sumar-se al projecte".

"Les inèrcies individuals, els lideratges més individuals, aquests grans lideratges aniran perdent força, fins al punt que s'aniran difuminant", ha vaticinat Pascal, que també ha assegurat que les ferides obertes per les pugnes entre les diferents famílies del partit en el conclave del juliol estan tancades.

Sense renegar del llegat polític de CDC, Pascal no creu que el judici del cas Palau, que començarà el març del 2017, afecti el full de ruta independentista, malgrat acusar l'Estat d'utilitzar la iniciativa judicial per desgastar.

Ha remarcat que no se sent interpel·lada a donar més explicacions sobre aquest cas perquè "és un procés que afecta l'antiga CDC i no el PDECat", i ha reiterat que són els primers de demanar que se celebri el judici i es dirimeixin responsabilitats.

També sobre el judici del 9-N a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau, ha destacat que l'Estat haurà de explicar-se en l'àmbit internacional: "Això no passa tan desapercebut. Hauran d'explicar per què, en un procés democràtic, processen a algú per fer el que va fer. És un judici polític".

stats