Política 19/06/2017

El PDECat demanarà al govern espanyol que "respecti" la celebració de l'1-O

Jordi Xuclà convida el nou PSOE de Pedro Sánchez a crear una subcomissió al Congrés per abordar la qüestió catalana

Ot Serra
3 min
Jordi Xuclà i Carles Campuzano, en roda de premsa a la seu del PDECat

BarcelonaEl PDECat ho tornarà a provar. Aquest dimecres el Congrés debatrà i votarà una moció presentada per la formació sobiranista que insta el govern espanyol a "respectar" la celebració del referèndum previst per a l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inicialment, el PDECat volia apel·lar a la majoria de la cambra perquè Mariano Rajoy negociés amb Carles Puigdemont la data i la pregunta de la consulta. Segons ha explicat aquest dilluns el coordinador dels diputats i senadors del PDECat a Madrid, Jordi Xuclà, vista la "legítima" decisió de fixar la data i la pregunta des de Catalunya, s'ha hagut de "reformular" la proposta. Així, la formació demanarà una vegada més al govern espanyol que es posi de cara al referèndum.

La proposta tindrà probablement 91 vots favorables -del PDECat, ERC, Podem, PNB i EH Bildu- i no s'aprovarà, en part, per l'oposició del PSOE, a qui Xuclà ha volgut apel·lar després de la constitució de la nova executiva liderada per Pedro Sánchez, obert a reconèixer l'estat espanyol com una "nació de nacions".

En aquest sentit, Xuclà ha convidat "cordialment" el grup socialista que creï una subcomissió dins la comissió constitucional del Congrés on s'abordi la qüestió catalana, ja que aquesta era una promesa dins el programa electoral del PSOE. De fet, hi constava que se'n proposaria la creació al setembre i en això "ja fan tard", però Xuclà ha manifestat que "mai no és tard per dialogar". Ara bé, el diputat ha deixat molt clar que la constitució d'aquest grup de treball no pot ser una "moneda de canvi" ni de cap manera pot servir per frenar el referèndum amb el qual ja s'ha compromès el Govern.

Puigdemont al Congrés

En roda de premsa a la seu del PDECat i acompanyat del portaveu del partit a la cambra baixa, Carles Campuzano, Xuclà ha avançat el contingut de la moció que registrarà al Congrés. A banda de buscar que es respecti la celebració del referèndum, en un segon punt es dona la benvinguda a Carles Puigdemont perquè expliqui davant els 350 diputats la seva aposta per l'1-O. En la roda de premsa, Xuclà va mostrar el seu rebuig a l'actuació de la Moncloa després que Puigdemont s'oferís per carta a Ana Pastor a comparèixer al Congrés. A parer de Xuclà, és "escandalós" que el govern espanyol es dirigís a la presidenta de la cambra per "donar-li instruccions" de com havia de respondre a la petició del president de la Generalitat. "Així va la separació de poders a l'Estat", ha exclamat.

Aquest punt de la moció, segons els portaveus del PDECat, vol que serveixi per posar a prova la defensa de la plurinacionalitat promesa pel PSOE. "Veurem si el nou PSOE té disposició que el president de la Generalitat reti comptes davant el Congrés", ha apuntat Xuclà. Amb tot, difícilment els socialistes faran evident si estan a favor de la visita de Puigdemont perquè tindran l'oportunitat de votar conjuntament el text i no per punts. Com que es tracta d'una esmena a la moció original, els partits es posicionaran sobre la totalitat de la proposta i, d'aquesta manera, el PSOE podrà fàcilment expressar el seu no basant-se en el primer punt, que demana "respectar" la celebració del referèndum.

Una altra de les modificacions que té el nou redactat respecte el que es va tramitar fa setmanes és la demanda de compromís a la cambra per trobar un espai institucional per "dialogar" amb les autoritats catalanes, "davant la pèrdua de voluntat de diàleg del govern de Rajoy.

Les 500 places de Mossos

D'altra banda, la iniciativa parlamentària de la formació sobiranista també sol·licita que es convoqui la Junta de Seguretat de Catalunya i que s'insti el ministeri d'Hisenda a reconsiderar la negativa a la convocatòria de 500 noves places de Mossos d'Esquadra. "Hi ha temes amb els quals no es pot jugar", ha expressat Xuclà, amb relació a l'alerta terrorista existent a Catalunya. El diputat ha subratllat que la convocatòria de les places dels agents no es pot convertir en "moneda de canvi per condicionar la convocatòria del referèndum". "Això és conductivisme polític", ha sentenciat.

Per abordar aquestes dues qüestions, Campuzano ha anunciat que properament s'enviarà un esborrany d'una proposició no de llei a ERC, En Comú Podem i el PSC per adoptar una posició conjunta. El líder del PDECat al Congrés ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb els líders dels diferents espais, Joan Tardà, Xavier Domènech i Meritxell Batet, per reclamar al govern espanyol que reconsideri aquestes decisions.

stats