Política 26/05/2020

El PDECat inicia els tràmits per fer un ERO als treballadors

La direcció ha convocat dijous la plantilla per començar a negociar

Núria Orriols
2 min
El PDECat inicia un ERO als treballadors

BarcelonaEl Partit Demòcrata inicia els tràmits per fer un expedient de regulació d'ocupació (ERO). Segons ha pogut saber l'ARA, s'ha comunicat aquest dimarts al matí als membres de la direcció i dijous està prevista una reunió amb els representants dels treballadors per iniciar les negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió no té res a veure amb els efectes del coronavirus, sinó que ja feia mesos que s'estava preparant. Ja en la reunió de l'executiva del PDECat del 17 de febrer, el secretari d'organització, Ferran Bel, va informar la resta de membres que l'ERO estava a punt. No ha sigut fins ara, però, que s'han iniciat oficialment els tràmits convocant els treballadors, ja que amb l'emergència sanitària es va aturar tot el procediment.

De fet, en un primer moment s'havia convocat tota la plantilla de la formació el 17 de març, just l'endemà que entrés en vigor l'estat d'alarma. Tanmateix, la trobada es va suspendre arran de l'inici del confinament. Fonts oficials del Partit Demòcrata han optat per no dir res sobre aquesta informació.

L'ERO al partit arriba en ple procés d'ordenació de Junts per Catalunya, que està aturat des que es va iniciar la pandèmia. El debat entre el president del PDECat, David Bonvehí, i el líder de la Crida, Jordi Sànchez, és –entre altres coses– com s'acaba formulant una sola organització política. Si bé Bonvehí reclama una coalició o una federació per mantenir viu el Partit Demòcrata, Sànchez aposta per deixar de banda les respectives organitzacions i fer un nou partit des de zero. El resultat d'aquesta negociació és ara per ara encara incert, fins al punt que ningú s'atreveix a descartar un trencament.

No només s'ha de debatre la fórmula, de fet, sinó també quina estratègia ha d'adoptar el nou partit (a dins de JxCat hi conviuen diferents sensibilitats) i quines han de ser les cares visibles de la formació.

ERO a CDC

Ja quan va néixer el PDECat el desembre de l'any 2016 es va haver de personar davant l'autoritat laboral arran d'un ERO que va fer l'extinta CDC, just després de declarar la seva fi com a partit polític. En aquell moment, l'expedient va afectar una trentena de treballadors de Convergència i va incloure acomiadaments (alguns dels quals a través de baixes voluntàries) i reducció salarial dels treballadors de la formació.

El PDECat, segons aclareixen fonts del partit, no va ser l'entitat jurídica que va iniciar l'ERO (per tant, aquest del 2020 seria el primer) sinó Convergència, però es va haver de personar davant l'autoritat laboral perquè hi va haver una demanda dels treballadors.

stats