Política 27/06/2014

Pedro Sánchez, contra el 9-N i amb predilecció per la "unitat de la nació espanyola"

L'aspirant a secretari general del PSOE matisa el plantejament de tracte singularitzat que va fer per a Catalunya

Europa Press
2 min

MadridL'aspirant a la secretaria general del PSOE Pedro Sánchez ha deixat clar aquest divendres que mai ha defensat la consulta sobiranista que pretén fer la Generalitat i tampoc un "referèndum legal i pactat", com defensa el PSC. Ha afegit que el seu "article favorit" de la Constitució és el 2 –el que estableix la "indissoluble unitat de la nació espanyola"–. Sánchez aposta per una Espanya "federal" i s'ha referit a Catalunya com a "nacionalitat" i no com a "nació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a La Sexta, recollida per Europa Press, Sánchez ha afirmat que ell vol "un sistema de finançament específic per a totes i cadascuna de les comunitats autònomes", perquè el model reconegui "totes les especificitats". Preguntat per la seva defensa d'un "tracte fiscal especial" per a Catalunya, el diputat madrileny ha dit que cal reconèixer que cada comunitat té les seves singularitats, i "la dreta" està fent que hi hagi comunitats autònomes on no es respecti la igualtat.

Davant dels que creuen que Catalunya "neda en l'opulència", ha afirmat que en aquesta comunitat "hi ha desigualtat, perquè tenen un govern de dretes i perquè no està cobert el finançament per càpita per a serveis essencials".

Segons ha dit, hi ha comunitats que ingressen molt per impostos i després no reben finançament per càpita suficient, i ha deixat clar que al costat de Catalunya n'hi ha d'altres com les Balears o el País Valencià. Sánchez ha lamentat que el ministeri d'Hisenda endarrereixi la renovació del sistema.

Preguntat per la decisió del PSC d'abstenir-se en la votació en la qual el Parlament va demanar un referèndum sobre la forma d'estat, ha optat per respondre que els socialistes són "coherents" amb la seva història, un partit "republicà però constitucional".

I respecte a si un PSOE dirigit per ell anirà a les pròximes eleccions proposant aquest referèndum, ha replicat que a ell li "agradaria" però que "les urgències són resoldre la qüestió catalana i blindar l'estat del benestar en la Constitució".

stats