Política 07/09/2015

Sánchez, sobre si Catalunya és una nació: "El problema és de convivència, no de definició"

El secretari general del PSOE defuig la proposta de Felipe González i aposta per reconèixer "singularitats" de Catalunya a la reforma de la carta magna

Ara
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena Ser definir Catalunya com una "nació", en contraposició al que va dir l'expresident socialista Felipe González a La Vanguardia. "A Catalunya no hi ha un problema de definició sinó una fractura de la convivència i una fractura emocional entre catalans i espanyols", fruit, ha dit, de la "deslleialtat" institucional de Mas i de la "incapacitat política" de Mariano Rajoy

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha apostat per reconèixer les "singularitats" a la reforma de la carta magna alhora que s'ha compromès a revisar les competències de les comunitats i l'Estat i constitucionalitzar el sistema de finançament autonòmic per garantir la "igualtat". També ha obert la porta a traslladar les institucions de l'Estat a altres ciutats com Barcelona o València.

Si hi ha una majoria independentista el 27-S, Sánchez ha proposat "articular" una resposta a la societat catalana, ja que el socialista interpreta que una majoria a Catalunya rebutja la "unilateralitat" i vol un "nou acord" amb Espanya. Ara bé, Sánchez ha defugit contestar si donaria suport al govern de Mariano Rajoy per suspendre l'autonomia. "Espero no arribar a aquesta situació", ha dit, ja que si es produeix aquest escenari, primer, haurà d'"exigir" responsabilitats al PP. "Fa cinc anys ningú parlava d'un risc cert de la independència, per això dic que és un perill", ha sentenciat.

El declivi del PSC, "responsabilitat" de Mas

Sánchez ha admès que està "preocupat" per les perspectives del PSC a les eleccions del 27-S. Ara bé, també ha culpat Mas d'aquesta situació. "Mas ha trencat la centralitat, alguna responsabilitat té [de la situació del PSC]", ha dit. El secretari general del PSOE ha argumentat que el president de la Generalitat i líder de CDC ha "ocupat tots els espais públics", ha "finançat" moviments ciutadans pro independentistes i ha "apartat" els contraris a la independència.

Tot i això, el socialista s'ha mostrat optimista: "Aspirem a mobilitzar l'electorat que no vota a les eleccions autonòmiques". Per a Sánchez, les eleccions del 27-S "té molt a veure amb Espanya".

stats