Política 15/07/2014

Neix a Madrid una plataforma antisobiranista, amb cares conegudes de la política i la cultura

Mario Vargas Llosa, José María Fidalgo, Albert Boadella i Nicolás Redondo Terreros, entre els signants del manifest

Europa Press
2 min
L'escriptor Mario Vargas Llosa amb la líder d'UPyD, Rosa Díez. EFE

MadridAquest dimarts es presenta a Madrid la plataforma cívica 'Lliures i iguals', un moviment transversal que aplega professionals i personalitats vinculades a la política, el sindicalisme o el món de la cultura que pretén implicar l'opinió pública espanyola en el debat obert arran del procés sobiranista que s'ha iniciat a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plataforma, que reivindica els valors de la Constitució espanyola del 1978, té previst donar-se a conèixer aquesta tarda amb la lectura d'un manifest davant la Porta dels Lleons del Congrés dels Diputats, segons han informat a Europa Press fonts del col·lectiu.

Aquesta primera acció comptarà amb la participació d'alguns dels signants del manifest, entre els quals figuren la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, l'exdiputat socialista Joaquín Leguina, l'exsecretari general dels socialistes bascos Nicolás Redondo Terreros o l'exsecretari general de Comissions Obreres José María Fidalgo.

No volen ser un partit

També s'han sumat al text persones del món de la cultura com el Nobel de literatura Mario Vargas Llosa o el dramaturg Albert Boadella, així com els també escriptors Félix de Azúa, Jorge M. Reverte i Andrés Trapiello i el català Xavier Pericay, que va ser, juntament amb Boadella, un dels impulsors de la plataforma Ciutadans de Catalunya, punt de partida del partit Ciutadans que lidera Albert Rivera.

Entre els signants del manifest també hi figura una membre de la Reial Acadèmia Espanyola, la historiadora Carmen Iglesias; l'economista Gabriel Tortella, i una nodrida representació dels mitjans de comunicació: Carlos Herrera, David Gistau, Arcadi Espada i Santiago González.

Des de 'Lliures i iguals' asseguren que no tenen una voluntat partidista, ni a curt ni a llarg termini, però també que no seran un moviment efímer que mori amb aquest manifest. Tenen vocació de continuïtat i volen que la societat espanyola participi de un debat del qual, al seu parer, ha estat absent fins ara.

Referent escocès

Per això, encara que es reivindiquen com una plataforma cívica, demanaran als partits d'àmbit estatal que no arribin a acords amb els partits favorables a la consulta catalana, ja que, asseguren, és la societat espanyola la que ha de tenir l'última paraula sobre qualsevol decisió que s'adopti respecte de Catalunya.

El seu referent és 'Better Together' [Millor Junts], el moviment escocès que propugna el no al referèndum que tindrà lloc a Escòcia el proper 18 de setembre. Aquesta plataforma, de la qual formen part persones, partits i organitzacions escoceses contraris a la independència, ha llançat una forta campanya pel vot negatiu en aquesta consulta i ha aconseguit recaptar importants donacions per sufragar-se.

stats