ELECCIONS 25-N
Política 24/11/2012

PNB i Aralar vinculen el futur de Catalunya i el País Basc

El president del PNB a Biscaia denuncia que l'estat de les autonomies no ha servit per vertebrar Espanya, i el coordinador d'Aralar afirma que el 25-N afecta tot l'Estat

Efe
2 min

Bilbao / BerriozarEl president del PNB de Biscaia, Andoni Ortuzar, ha sostingut aquest dissabte que l'estat de les autonomies i el "cafè per a tothom" no ha servit ni per vertebrar Espanya ni per integrar bascos i catalans d'una forma "acceptada". "El 1978 es va optar per l'estat de l'autonomies i el 'cafè per a tothom', i la conclusió és que ni ha servit per vertebrar Espanya, perquè sembla que els partits espanyols estan a disgust amb l'estat de les autonomies, ni ha servit per integrar bascos i catalans de manera còmoda i acceptada", ha declarat Ortuzar en una entrevista amb EFE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva opinió, en l'actualitat "algú vol posar el focus sobre Catalunya i Euskadi" quan "el que és clar és que l'estat espanyol està en crisi, que s'ha de reinventar i que, en comptes de mirar a Euskadi i Catalunya, Espanya s'ha de mirar a si mateixa i abordar sense pausa la reforma". En aquest procés de reforma, el dirigent del PNB ha assegurat que des d'Euskadi i Catalunya "demanarem que s'atengui la identitat nacional dels dos territoris".

Ortuzar, el principal candidat a succeir a Iñigo Urkullu com a president del PNB, ha apuntat que els nacionalistes bascos i catalans tenen "projectes germans", però que "cadascun recorre el seu camí" i que "Euskadi va per davant en aquest camí". "Euskadi ha recorregut etapes que Catalunya es disposa ara a recórrer, ja tenim diverses de les estructures d'estat que està demanant Catalunya -especialment les Hisendes- i ja vam fer un acord parlamentari, no atès per Madrid però abonat pel Parlament basc, que és el nou Estatut (impulsat per Ibarretxe), en el qual es reconeixia el dret a decidir del poble basc", ha dit Ortuzar.

Aralar fa costat a ERC

Per altra banda, el coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta, ha subratllat la importància dels comicis catalans i, en aquest sentit, ha sostingut que el que passi a Catalunya afecta els ciutadans bascos i navarresos i tot l'Estat en general. "El que passi a Catalunya ens afecta com a bascos i navarresos, afecta tot l'Estat", ha manifestat Zabaleta, que ha considerat "molt important contrastar les diferents reaccions moltes vegades mimètiques que fa el centralisme aquí i allà".

A Catalunya "parlaven d'espanyolitzar, el ministre Wert ho va dir amb tota claredat, i el PP de Navarra esperpènticament intenta fer a la seva manera els esforços d'espanyolització que ja va anunciar Wert fa un mes", ha afegit. Zabaleta s'ha pronunciat en aquest sentit en declaracions als periodistes en ser preguntat sobre això en un recés de l'assemblea general ordinària que Aralar celebra a la localitat navarresa de Berriozar. Una assemblea on, segons que ha reconegut, ha arribat després d'haver dormit poques hores, i és que divendres a la nit va participar en l'acte de final de campanya d'ERC que va tenir lloc al Palau de Congressos de Girona. Aralar hi va donar el seu "suport humil i simbòlic" a aquesta formació, que, segons que ha subratllat Zabaleta, aspira a convertir-se en segona força, la qual cosa "suposaria una innovació política molt profunda, no només de l'independentisme català, sinó també dins de la mateixa estructura i participació". "Serien l'alternativa al camp 'abertzale' de Catalunya al que significa i és CiU, dibuixaria un mapa del sector nacionalista molt majoritari a Catalunya diferent del que és fins ara, perquè ERC no ha estat fins ara la segona força", ha asseverat.

stats