El PNB i Bildu arriben reforçats a les eleccions després del 28-A

Tots dos partits es van saber imposar amb èxit a la lògica del vot útil que proposaven els partits estatals

Euskadi va deixar ben clar a les eleccions generals que confia en els partits de matriu basca perquè el defensin a les Corts Generals i siguin determinants en la governabilitat d’Espanya des de la defensa dels interessos bascos. El PNB, des d’una òptica de centredreta, i EH Bildu, des de l’independentisme d’esquerres, es van saber imposar amb èxit a la lògica del vot útil que proposaven els partits estatals i van aconseguir sis i quatre escons -respectivament- dels divuit que s’escollien al País Basc. Les eleccions municipals del 26 de maig són una nova contesa entre els jetzales i l’esquerra abertzale. Ara s’enfronten als seus comicis, i les expectatives són encara més grans.

L’enquesta publicada divendres pel gabinet de prospecció sociològica del govern basc els dona bons resultats a les capitals d’Euskadi, especialment al PNB, que guanya a les tres ciutats. EH Bildu tendeix a mantenir-se o créixer, com el PSE i Podem, el PP cau i Cs no obté representació. Segons el sondeig, el creixement més destacat dels nacionalistes seria a Vitòria, on passarien de tercera a primera força amb set regidors, empatant amb Bildu.

L’equilibri es trencaria a Bilbao, on els nacionalistes sumarien fins a catorze representants, un més que ara, i els abertzales repetirien amb quatre, els mateixos que els socialistes i Podem, que en guanyaria dos. Els populars, per la seva banda, en perdrien un i es quedarien amb tres.

El PP també perdria un regidor a Sant Sebastià, on s’hauria de conformar amb dos representants. A la capital de Guipúscoa el PNB reforçaria el seu lideratge amb deu regidors (un més que el 2015), EH Bildu repetiria els sis actuals i empataria amb el PSE, que en perdria un. Podem, que no es va presentar al municipi fa quatre anys, aconseguiria tres dels regidors al consistori.

Aquests resultats permetrien al PNB i el PSE repetir el seu pacte de govern amb majories absolutes a Sant Sebastià i Bilbao. A Vitòria obtindrien 11 dels 27 regidors, a tres de la majoria absoluta, però cal recordar que ara governen amb nou.

Més continguts de