Política 17/07/2015

El PNB entrarà en una reforma constitucional només si reconeix les nacions

Assegura que si a Catalunya la reconeixen diversos estats "serà independent, "li agradi o no a Rajoy"

Efe
1 min
Andoni Ortuzar, a l'esquerra, substitueix Iñigo Urkullu a la presidència del PNB.

BarcelonaEl president del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat aquest divendres que el seu partit està disposat a participar en un procés de reforma constitucional com el que defensa el PSOE només si reconeix a Euskadi com una nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ha arribat el moment, hi ha maduresa política suficient, per a anomenar nacions a les nacions i regions a les regions i donar-los a les nacions el tractament que se li ha de donar i a l'Estat espanyol hi ha tres nacions clares": Catalunya, Galícia i Euskadi, ha declarat Ortuzar en una entrevista a Radio Popular de Bilbao.

El president del PNB ha assegurat que el seu partit no acceptarà en la qüestió territorial una reforma de "pur maquillatge" i ha recordat que el 1978 no va recolzar la Constitució —en el referèndum va demanar l'abstenció— per aquest motiu. "Hem tingut bastant escarment aquests 35 anys" amb un estat de les autonomies "igualat per sota", ha afegit.

"Estem disposats al diàleg per a la reforma constitucional però amb les coses clares, no pel mateix que fa 35 anys", ha apuntat després de reclamar al PSOE que si vol la seva col·laboració en aquest assumpte ha d'assumir que el PNB és "el primer partit d'una nació que vol ser respectada com a tal".

Sobre Catalunya, ha opinat que al nacionalisme no li ha quedat "més sortida" que l'articulada pel president de la Generalitat, Artur Mas, però ha advertit de que al món actual "un no es declara independent, ho reconeixen i fan independent els altres".

"Si a Catalunya la reconeixen quatre o cinc Estats europeus serà independent, li agradi o no a Rajoy, però si ningú no la reconeix com a tal el procés caurà en la frustració política", ha sostingut Ortuzar.

stats