EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 12/01/2014

El PP acusa el PNB de "donar cobertura al món d'ETA i dels presos"

Antón Damborenea lamenta que els jeltzales assumeixen "els plantejaments de Batasuna" i augura que acabaran "segurament com el senyor Mas". Insisteix a considerar "il·legal" la manifestació que va autoritzar l'Audiència Nacional

Europa Press
2 min
L'INICI D'UNA NOVA ETAPA  La marxa d'ahir va certificar que hi ha espai per a la unitat entre PNB i Sortu en el procés de pau. Els abertzales esperen que es consolidi.

BilbaoEl president del PP de Biscaia, Antón Damborenea, ha censurat que el PNB "prestés seves sigles" per a la manifestació d'aquest dissabte i, d'aquesta manera, donés "cobertura al món d'ETA i dels presos". En aquest sentit, ha lamentat que la formació jeltzale "comença a portar la mateixa direcció" que EA i "assumeix els plantejaments de Batasuna", pel que ha augurat que "segurament" acabarà com "Mas a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Damborenea s'ha pronunciat d'aquesta manera en relació a la marxa desenvolupada aquest dissabte a Bilbao, convocada per PNB, Sortu, EA, Aralar, Alternatiba, ELA i LAB sota el lema 'Drets Humans. Acord. Pau'. El dirigent del PP ha considerat "absolutament previsible que passés tot el que va passar", en relació a les manifestacions de suport als presos bascos malgrat que havia de ser una marxa silenciosa.

Damborenea ha lamentat que el PNB li va donar " cobertura al món d'ETA i dels presos" a la manifestació , "fent-se ressò del missatge d'aquest món que l'estat de dret no es compleix, la qual cosa és radicalment fals". Obviava, però, que aplicangt el Codi Penal, 400 presos bascos podrien sortir al carrer en els pròxims mesos, com va avançar l'ARA.

Després de recordar que els tribunals europeus "ratifiquen la legalitat del sistema espanyol", ha insistit que "el que no s'entén és que s'estiguin demanant privilegis per assassins que estan complint la seva condemna, als quals se'ns està demanant que se'ls apliqui una llei diferent i inexistent a la qual s'aplica als altres presos per assassinats que estan a les presons".

D'aquesta manera, ha afirmat que "no s'entén que el PNB es presti a donar cobertura a aquesta situació plantejada per l'esquerra radical d'aquest país, en aquest cas sota les sigles de Bildu", i ha advertit que "poc ajuda a que l'estat de dret i la democràcia es consolidi en un món que mai ha cregut en això".

"Manifestació il·legal"

Damborenea ha deplorat que la formació que dirigeix Andoni Ortuzar "al final el que va fer és prestar les seves sigles a una manifestació que era il·legal", en sumar-se a la convocatòria de la nova marxa després de la prohibició de la de Tantaz Tanta.

En aquesta línia, ha recordat que, "en el seu moment, ja ho va fer Eusko Alkartasuna i avui ja no sabem en què es diferencia de l'antiga Batasuna en els seus plantejaments". Al seu entendre, el PNB "sembla que comença a portar la mateixa direcció: assumir els plantejaments de Batasuna, avui Bildu, i veurem en què acaba". Segons ha indicat, "segurament com el senyor Mas a Catalunya" amb ERC .

Quant a les petició per part de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) que es prenguin mesures per que ha passat a la manifestació a Bilbao, ha indicat que "hi ha els fiscals i els jutges per actuar" i ha reiterat que el PP respectarà "com hem fet sempre totes les resolucions judicials, ens agradin més o menys".

stats