Política 16/02/2017

El PNB accepta negociar els pressupostos de Rajoy

Els nacionalistes bascos ja s'han reunit amb Montoro i esperen tenir-ne més detalls la setmana que ve. Posaran condicions polítiques sobre la taula

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. EFE

MadridComença el ball. El PNB ha acceptat finalment el flirteig de Mariano Rajoy per poder començar a tramitar els pressupostos generals de l'Estat per al 2017. Cristóbal Montoro i el portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban, van oficialitzar ahir les negociacions amb una reunió a Madrid, després que el ministre d'Hisenda truqués la setmana passada al portaveu. Malgrat assegurar que "encara no aprovaran els pressupostos", els nacionalistes bascos s'hi posen bé de cara a les negociacions i ja han començat a posar condicions tant econòmiques com també polítiques. Lluny queden les declaracions d'Esteban fa només sis mesos quan, en el debat d'investidura fallit de Mariano Rajoy, li va dir que no truquessin per negociar els pressupostos fins que no reconeguessin que els bascos són una nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les condicions econòmiques que hi ha sobre la taula, entre d'altres, són la connexió amb alta velocitat, retirar bona part dels litigis competencials al Tribunal Constitucional (TC), un bonus per rebaixar l'electricitat per a les empreses i la liquidació del concert econòmic basc, que no es fa des del 2008 i que, segons els càlculs del PNB, puja fins a 1.600 milions d'euros. Però la cosa no acaba aquí. "La política va més enllà de les inversions i qüestions econòmiques", ha dit Esteban en declaracions al Congrés, tot insinuant que també posaran sobre la taula polítiques per acabar amb la dispersió de presos i que reclamen tots els partits abertzales.

El PNB insisteix que no estan negociant formalment els pressupostos, malgrat anunciar que tenen previst la setmana que ve una nova reunió amb dades més detallades sobre la taula. "No tenim condicions i, si en tinguéssim, tampoc les diríem", ha dit Esteban en euskera. Si per una cosa es caracteritzen els nacionalistes bascos és pel secretisme en les negociacions amb l'Estat. Fonts populars han assenyalat, d'altra banda, que no compten amb el PDECat per poder tramitar els comptes.

Montoro ha confirmat aquest dijous que estan parlant amb el PNB i que tenen previst parlar amb tots els grups aviat. Tant el PSOE com Podem, així com també el PDECat i ERC, asseguren que no han rebut cap trucada del ministeri. En canvi, Ciutadans ja fa setmanes que parla amb el govern espanyol per elaborar els comptes, tal com va quedar establert en l'acord d'investidura.

Un empat que beneficia el PP

Mariano Rajoy necessita els cinc diputats del PNB per poder superar l'esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat que preveuen presentar els socialistes. és l'única manera, a dia d'avui, que els comptes puguin començar a caminar a partir de finals de març, quan tenen previst presentar-los. D'aquesta manera, en la votació, els vots del sí –de PP, Ciutadans, PNB, Coalició Canària, Fòrum d'Astúries, Unió del Poble Navarrès–, quedarien empatats amb els del no –PSOE, Units Podem, ERC, PDECat i Compromís. Segons el reglament del Congrés, si la votació es repeteix fins a tres vegades acabaria guanyant el sí per desfer l'empat i així els comptes podrien començar a caminar.

L'altre gran escull del PP és poder tirar-los endavant en l'apartat de les esmenes parcials. Serà llavors quan caldran suports puntuals tant dels socialistes com fins i tot del PDECat i on hauran de jugar amb la geometria variable del vot que han aplicat des de la investidura de Rajoy.

stats