Política 27/12/2013

El PNB guanyaria les eleccions basques amb EH Bildu a l'alça i PSE i PP a la baixa, segons l'últim Euskobaròmetre

Les dades de l'enquesta electoral indiquen que l'única alternativa de govern viable seria amb el PNB al poder amb el suport d'EH Bildu o el PSE-EE per arribar a la majoria absoluta, situada a 38 escons

Efe
2 min

BilbaoSi avui se celebressin eleccions al País Basc, el PNB tornaria a guanyar i obtindria 29 escons −ara en té 27−, alhora que EH Bildu aniria a l'alça i el PSE i el PP baixarien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

EH Bildu, amb 23 escons −dos més que ara−, quedaria en segon lloc, seguit del PSE-EE, amb 12 (16), i el PP amb 8 (10), mentre que IU-Ezker Anitza podria tornar a la cambra basca amb dos escons i UPyD mantindria l'únic que té.

Aquests són els resultats d'estimació de vot que es recullen en l'últim Euskobaròmetre, l'estudi que realitza la Universitat del País Basc (UPV/EHU), elaborat el mes de novembre amb 1.200 entrevistes i que s'ha fet públic aquest divendres.

El treball conclou que, a la vista de les dades obtingudes, l'única alternativa de govern viable com a resultat d'unes hipotètiques eleccions seria amb el PNB al poder, amb el suport al Parlament d'EH Bildu o el PSE-EE per arribar a la majoria absoluta, situada a 38 escons.

Per territoris, el PNB obtindria la primera posició a Biscaia i Àlaba i disputaria l'hegemonia a Guipúscoa a EH Bildu.

En el conjunt d'Euskadi, el PNB guanyaria els comicis amb un 34,9% dels vots vàlids i un avanç moderat, ja que podria obtenir entre 28 i 29 escons.

La distribució per territoris seria: 11 escons i la primera posició a Bizkaia −38% dels vots−, 9 o 10 escons i la segona posició a Guipúscoa (33%), i 8 escons i el primer lloc a Àlaba (27%).

La coalició EH Bildu mantindria la segona posició que va aconseguir a les últimes eleccions autonòmiques, celebrades l'octubre del 2012. Amb un 26% dels vots vàlids, podria obtenir entre 22 i 23 escons, sent la primera força a Guipúscoa i segona en les altres dues províncies.

El PSE-EE, que continuaria amb el seu retrocés, mantindria la tercera posició actual.

Amb un 16% d'estimació de vot i entre 12 i 14 escons, perdria qualsevol possibilitat de formar govern de nou.

El PP acusaria el seu desgast pel govern de Mariano Rajoy i retrocediria en totes les províncies, tot i que mantindria la quarta posició amb 8 o 9 escons i al voltant d'un 10% de les paperetes. El millor resultat l'obtindria a Àlaba, amb 4 escons i al voltant d'un 13% dels vots.

Ezker Anitza-Esquerra Unida, amb, aproximadament, un 4% dels vots, podria tornar al Parlament Basc amb dos escons, més o menys segurs, a Àlaba i Biscaia.

UPyD, amb vora un 3% dels vots, es quedaria amb la seva actual representació alabesa.

La participació mitjana estimada se situaria a l'entorn del 60%, podent de superar aquesta cota a Bizkaia, mentre que a Àlaba no s'aconseguiria.

L'estudi subratlla que el panorama electoral és "molt volàtil", caracteritzat per una alta desmotivació, sobretot dels electorats socialistes i populars, una caiguda important de la fidelitat de gairebé tots els electorats i un nivell d'indecisió que s'acosta al 30%.

stats