POLÍTICA
Política 09/04/2014

El PNB demana un informe per saber quant costaria la independència d'Euskadi

Ho han plantejat els nacionalistes bascos al govern d'Iñigo Urkullu en la primera sessió de la ponència d'autogovern del País Basc. Entre els noms que sonen per demanar que compareguin en la ponència figura el del president de la Generalitat, Artur Mas

Ara/efe
1 min

VitòriaL'endemà que el Congrés tanqués la porta a la possibilitat de realitzar la consulta sobre el futur polític de Catalunya dins el marc constitucional vigent, la ponència d'autogovern del País Basc ha iniciat els seus treballs amb un encàrrec del PNB al govern d'Iñigo Urkullu perquè elabori un informe sobre els costos d'una eventual independència del País Basc en comparació amb els costos de la dependència d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fase de compareixences de la ponència d'autogovern podria allargar-se durant més d'un any, amb un màxim de 40 testimonis d'experts i representants institucionals. Els grups parlamentaris bascos han definit el mètode de treball d'aquesta ponència que analitzarà l'actualització de l'autogovern basc.

Mas, Ardanza, Ibarretxe i Otegi, entre els compareixents

Entre les personalitats que els grups bascos tenen al cap per demanar-los que compareguin en la ponència figuren noms com el del president de la Generalitat, Artur Mas, els exlehendakaris José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe, el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, i representants de l'unionisme britànic. La llista, però, no es decidirà fins a la reunió del 30 d'abril.

Cadascuna de les formacions podrà plantejar un màxim de nou compareixents, llevat d'UPyD, amb quatre com a límit. La intenció és que cada setmana passin per la ponència dues persones i, a aquest ritme, aquesta fase podria durar un any, tot i que el PNB ha posat l'horitzó temporal en les eleccions forals i municipals de 2015, i el PP en el desembre d'aquest any.

stats