Política 02/03/2016

El PNB lamenta que la proposta de govern del PSOE no inclogui "res de res" per Euskadi

El portaveu nacionalista, Aitor Esteban, lamenta que el PSOE "negui explícitament" la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya i al País Basc

Laia Vicens / Núria Orriols
3 min
El PNB lamenta que la proposta de govern del PSOE no inclogui "res de res" per Euskadi

BarcelonaEl PNB ha lamentat que en la proposta de govern del PSOE i en el discurs d'investidura de Pedro Sánchez no s'ha inclòs "res de res" en relació a Euskadi. Així ho ha dit el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, que ha avisat Sánchez que aquest fet "fa molt difícil" el suport del PNB al PSOE i ha avançat que votaran 'no' a Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I si hi ha un tema que el PNB ha trobat a faltar en el discurs de Sánchez és un referèndum per consultar el futur polític d'Euskadi i també el de Catalunya. "Busca el nostre suport i ens planteja un document que nega la possibilitat de consultar els catalans i bascos sobre el seu futur", ha criticat, tot preguntant-se si "fa falta negar explícitament" la posició del PSOE "quan està tan necessitat de vots".

A més, Esteban ha apuntat un altre argument per tombar Sánchez: la "poca confiança" que li inspira el pacte amb Ciutadans. De fet, ha recordat que el seu partit sempre va posar-se a disposició d'"explorar la possibilitat" d'un acord amb el PSOE "sense vetos", però li ha retret que no entén les "claus" del pacte que ha arribat amb Albert Rivera perquè mirant a l'esquerra hagués tingut més opcions per assolir "majories més senzilles".

En aquest punt, Esteban ha burxat en l'exhibició amb "pompa i cerimònia" del pacte entre PSOE i Ciutadans, fins i tot encara que no sigui suficient per formar govern i iniciar la legislatura. El dirigent nacionalista ha reclamat més "concrecions" del PSOE si volen el seu suport. "Bones paraules, però de moment no s'han compromès a res", ha manifestat Esteban.

Baldoví reclama un govern d'esquerres

Al seu torn, el líder de Compromís, Joan Baldoví, ha proclamat la fi del PP i ha instat el PSOE a deixar de banda C's i forjar un govern d'esquerres. "El PP ja forma part del passat, s'han acabat les majories absolutes i serà president el que aconsegueixi aglutinar una majoria", ha sentenciat. Unes aliances que, de moment, el PP ha estat "incapaç" de teixir.

En aquest sentit, ha instat Podem i totes les forces d'esquerres a elaborar un document amb un programa de govern. "Que Sánchez triï si vol seguir amb C's o amb nosaltres".

Per a Baldoví l'intent de Sánchez de sumar Podem i C's és una tasca que condueix a la "frustració". "No és veritat que les esquerres no sumen, el que no suma és C's i PSOE", ha dit el de Compromís. "Hi ha més vots per un altre camí, hi ha més possibilitats de canvi", ha afegit.

Garzón demana al PSOE que retorni a la negociació amb Podem

El cap de files d'IU, Alberto Garzón, ha acusat Pedro Sánchez de presentar un "fals dilema" entre Albert Rivera (C's) i Mariano Rajoy (PP). "Tenim una oportunitat per canviar les coses", ha dit Garzón, assenyalant que el PSOE i C's només sumen 130 escons -insuficients per garantir la investidura- mentre que un govern d'esquerres podria sumar més suports. En aquest sentit, ha demanat al PSOE que retorni a la taula de negociació amb Podem i la resta de forces d'esquerres.

I és que per Garzón no es pot aplicar un programa polític d'esquerres amb el document d'acord entre Rivera i Sánchez, ja que la solució a la crisi, a parer seu, és la "socialdemocràcia clàssica" i no el "liberalisme social".

En el torn de rèplica, Sánchez ha assegurat, sobre un eventual govern d'esquerres, que després d'escoltar Joan Tardà (ERC) hi ha "moltes raons" per no optar per una fórmula que necessita, almenys l'abstenció, dels independentistes.

EH Bildu diu no al PSOE

Des de EH Bildu han carregat contra el PSOE per no reconèixer el País Basc com un subjecte polític. "Cada vegada són més les veus que defensen el dret a decidir. Seguirem treballant per aquestes persones. Aquesta és la nostra meta, així que no comptin amb el amb el nostre vot per seguir negant el nostre dret com a poble sobirà", ha asseverat la dirigent de la formació Marian Beitialarrangoitia.

stats