Política 20/04/2014

El PNB s'abraça a la reforma constitucional

El lehendakari, Iñigo Urkullu, insisteix que Espanya "no és una" i reclama "nou estatus polític" per a Euskadi dins l'estat. Els nacionalistes han celebrat l'Aberri Eguna en un acte a Bilbao

Efe
2 min
El lehendakari, Iñigo Urkullu, en la seva intervenció durant l'acte del PNB amb motiu de l'Aberri Eguna / EFE

BilbaoEl lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat aquest diumenge que, davant les aspiracions d'un major autogovern a Euskadi, "a Madrid tenen dues alternatives": dir que "no" i "dilatar el problema" o "acceptar que Espanya no és una". Urkullu, que ha participat en l'acte dut a terme pel PNB a Bilbao per celebrar l'Aberri Eguna, el Dia de la Pàtria Basca, ha recordat que el PNB plantejarà un "nou estatus polític" per a Euskadi en la ponència d'autogovern creada al Parlament basc, pel que ha considerat que "és temps de diàleg i negociació per a un acord polític a l'alçada d'aquest nou temps". "A Espanya tenen un problema: només saben dir no", ha afegit, però ha advertit: "Al PNB no pararem, no ens resignarem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urkullu ha dit que la "fórmula democràtica" basca consisteix en "diàleg, negociació, acord i ratificació", que és "l'alternativa que a Europa s'obre pas des de la base, la d'Escòcia, Flandes, de Catalunya i d'Euskadi a Europa". "Estàvem aquí abans del naixement dels estats, abans de la separació en dos estats, per sobre de les fronteres, per damunt de les divisions administratives, el poble basc seguirà a Europa. Euskadi creixerà a Europa", ha assegurat .

El president del PNB, Andoni Ortuzar, que també ha intervingut en l'acte, ha recordat al govern espanyol que la Constitució "no pot ser una gàbia" i, en una línia semblant a Urkullu, ha demanat a Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba buscar un "nou model d'Estat" que propiciï la "convivència" de "realitats nacionals" com Euskadi i Catalunya . En aquest sentit, ha assenyalat que, tot i que el PNB ofereix "mà estesa", Rajoy i Rubalcaba "responen amb el puny", de manera que al seu partit només li queda "apel·lar a Europa " perquè "s'impliqui directament en la recerca d'una solució per Euskadi i Catalunya".

ETA "sap de sobres el que ha de fer"

El lehendakari, que ha assegurat que el futur del País Basc també passa per "consolidar la pau i convivència", ha aprofitat per referir-se al comunicat que ETA ha fet públic aquest diumenge, el qual -ha considerat- no diu "res de nou". Urkullu ha deixat clar que l'organització terrorista "sap de sobres el que ha de fer". De la seva banda, Ortuzar ha dit que ETA "ha estat el pitjor enemic de la pàtria basca" i que l'"únic èxit de l'esquerra abertzale en tots aquests anys ha estat socialitzar i estendre el dolor entre la societat basca".

stats