Política 11/01/2021

El PNC aconsegueix les firmes i es presentarà a les eleccions del 14 de febrer

Pascal farà tàndem amb Rosa M. Orriols, una experta en salut laboral que col·labora amb l'OMS

Núria Orriols Guiu
3 min
El PNC aconsegueix les firmes i es presentarà a les eleccions del 14-F

BarcelonaEl Partit Nacionalista de Catalunya (ONC) ha registrat aquest dilluns, l'últim dia per fer-ho, les firmes necessàries per concórrer a les eleccions del 14 de febrer. La secretària general i candidata a la presidència, Marta Pascal, ha anunciat que han recollit 8.000 avals a tot el país, 3.000 més dels que calien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Formalment, la setmana passada el partit ja va entregar les signatures a Tarragona i Girona i aquest dilluns ho ha fet a Barcelona i Lleida. "Els que s'han dedicat a explicar falsedats sobre les dificultats que teníem i la impossibilitat del PNC de presentar-se a les eleccions avui reben una primera lliçó d'humilitat i de realisme", ha dit Pascal als mitjans de comunicació.

La candidata ha demanat deixar enrere la "mediocritat" de la gestió actual del Govern: "Prou de polítics instal·lats a les cadires". I ha demanat el suport de l'electorat al PNC: "Volem canviar-ho tot", ha dit, dirigint-se tant "als que van votar l'1 d'Octubre com els que van donar suport al 155".

Fins ara el PNC ha dit que volia deixar enrere el debat sobre la independència i incloure dins la seva formació política tant independentistes com constitucionalistes. De fet, Pascal ha dit per activa i per passiva que no donaria suport a un govern de JxCat i ERC si entra al Parlament.

Les cares visibles de la candidatura

La candidatura del PNC estarà encapçalada per Pascal, que va estripar el carnet del PDECat aquesta primavera i va deixar de ser senadora de JxCat. La que va ser excoordinadora del Partit Demòcrata fa una esmena a la totalitat a l'estratègia de "confrontació" amb l'Estat que promou l'expresident Carles Puigdemont i Laura Borràs a la seva llista i aposta per una política semblant a la del PNB: col·laborar amb la governabilitat de l'Estat per millorar l'autogovern de Catalunya. També carrega contra la candidata del Partit Demòcrata, Àngels Chacón, a qui acusa de desmarcar-se ara del Govern actual malgrat que en va ser consellera fins al setembre. Un retret que, des del PDECat, li tornen a la mateixa Pascal perquè ella va ser coordinadora general del partit fins al 2018.

També ha disparat contra el vicepresident, Pere Aragonès, que aquest cap de setmana va demanar el vot per posar fi al "bipartidisme sociovergent" a la presidència de la Generalitat. Pascal li ha dit que Esquerra ha format part de totes dues coses quan va donar suport al primer i al segon tripartit i després de governar els últims anys amb CDC, el PDECat i JxCat.

En el seu full de ruta, el PNC s'ha posat com a prioritat millorar el finançament autonòmic, una idea que va defensar CiU el 2010 com a pas previ per apostar per la consulta sobre la independència, i esprémer l'Estatut d'Autonomia actual.

El PNC fa bandera de la col·laboració público-privada, de la reducció de la pressió fiscal –se situa en el centredreta– i de l'aposta per la ciència i la innovació. És per això que Pascal ha escollit com a número dos per Barcelona Rosa Maria Orriols, una experta en salut laboral vinculada a l'Hospital de Bellvitge i que col·labora amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tal com han avançat l'agència Efe. La seguiran com a número tres el portaveu del PNC i advocat Oriol Puig, i de quatre per Barcelona l'editor i economista Albert Pèlach.

També una dona relacionada amb la innovació encapçalarà la candidatura de Tarragona: Àurea Rodríguez és directora d'Innovació Empresarial d'Acció. Per Lleida, la cara visible del PNC serà Enric Gràcia, assessor financer i exmilitant del PDECat. I a Girona el cap de llista serà l'exportaveu de JxCat a Girona Carles Ribas, que va ser al govern tant de Marta Madrenas, alcadessa actual, com de Puigdemont.

Finalment Pascal, doncs, engega l'aventura en solitari després de converses fallides amb el Partit Demòcrata. Tal com va explicar l'ARA, durant el mes de desembre hi va haver un parell de reunions, promogudes per la plataforma El País de Demà –format per exmembres de CiU i del PSC amb membres de la societat civil i que ha fet diversos documents sobre mesures de futur a Catalunya–, per intentar arribar a una aliança per a les eleccions del 14 de febrer. Malgrat diverses ofertes del Partit Nacionalista, el PDECat va rebutjar l'entesa. Ara s'enfrontaran a les eleccions.

stats